Necula îl acuză de abuz în serviciu pe Stavarache. PSD vrea transformarea Casei Cancicov în așezământ cultural

0

Soarta Casei Cancicov, imobil istoric ce găzduiește unul dintre sediile PNL Bacău, este la mâna Consiliului Local (CL), după ce Consiliul Județean (CJ) nu a utilizat dreptul de preempțiune în vederea declanșării procedurii de achiziționare a casei. În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, Cosmin Necula, șeful municipalei PSD, a lansat propunerea ca imobilul să fie cumpărat de CL și, ulterior, să fie transformat într-un „așezământ cultural”. Deputatul l-a acuzat pe primarul Romeo Stavarache că refuză să aducă în plenul CL un proiect de hotărâre vizând cumpărarea casei și că, în acest fel, edilul șef comite un abuz în serviciu, privând municipiul Bacău de un imobil emblematic. Casa a fost retrocedată în această primăvară către doi urmași ai familiei Georgeta și Mircea Cancicov.  

Casa Cancicov - PNL BacauTentativa CJ de a cumpăra „Casa liberalilor băcăuani” a fost jalonată de dezbateri politicianiste ce au culminat cu imposibilitatea aleșilor județeni ai PNL de a vota achiziția, de către CJ, a propriului sediu de partid. Situația de incompatibilitate la care s-ar fi expus consilierii PNL a condus la neutilizarea dreptului de preempțiune de către CJ, situație în care miza existenței Casei Cancicov s-a „mutat” în curtea municipalității băcăuane, CL fiind în măsură să aprobe cumpărarea imobilului istoric. Liderul municipalei PSD, Cosmin Necula, a declarat într-o conferință de presă organizată luni că șefii municipalității băcăuane nu sunt interesați să cumpere casa de la actualii proprietari. Mai mult, a acuzat parlamentarul social-democrat, primarul Romeo Stavarache refuză să propună CL Bacău un proiect de hotărâre având ca obiect achiziționarea imobilului istoric.

„Executivul Primăriei a renunțat la dreptul de preempțiune fără a veni în CL cu propunerea de cumpărare a casei. Ne aflăm în fața unui abuz în serviciu și trag un semnal de alarmă pentru a vedea dacă primarul municipiului Bacău a renunțat la dreptul de preempțiune sau a făcut demersuri prin care urmărește renunțarea la acest drept. Transmit Consiliului Local să urmărească dacă la ședința din această lună dacă se va introduce pe ordinea de zi un astfel de proiect. Avem informații că se încearcă blocarea exercitării de către CL a dreptului de preempțiune”, a declarat deputatul. Necula a adăugat că a formulat o solicitare în baza liberului acces la informații cu caracter public, chestionând Primăria Bacău pe tema cumpărării Casei Cancicov și a demersurilor făcute în acest sens de primar și viceprimari.

Parlamentarul băcăuan a declarat că PSD propune transformarea Casei Cancicov în așezământ cultural, dată fiind valoarea istorică a imobilului. El a adăugat că PNL ar trebui să renunțe la sediul de partid din Casa Cancicov – având deja unul, cel al defunctului PDL – iar imobilul istoric ar putea reveni, astfel, în patrimoniul municipiului Bacău, pe teritoriul căruia se află. Casa Cancicov precum și terenul învecinat au fost câștigate în instanță în martie 2015 de către doi urmași ai familiei Georgeta și Mircea Cancicov. Moștenitorii au scos la vânzare imobilul istoric cu o valoare de piață estimată la jumătate de milion de euro. Cosmin Necula a lăsat de înțeles, în finalul conferinței de presă, că imobilul ar fi vizat deja de „rechini” imobiliari și că dezinteresul manifestat de autoritățile locale în direcția cumpărării Casei Cancicov ar putea priva orașul Bacău de o clădire cu valoare de simbol.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.