NATO va instala cinci baze militare în Europa de Est, printre care una în România

0

Cele cinci baze pe care NATO intentioneaza sa le construiasca in Europa de Est pentru a contracara amenintarea rusa vor fi in Polonia, Romania, Lituania, Letonia si Estonia, a scris duminica cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bazele vor fi folosite pentru logistica, pentru misiuni de recunoastere si planificare si vor avea personal multinational permanent cuprins intre 300 si 600 de angajati in fiecare baza, potrivit cotidianului german. 

F 16 baza aviano nato italiaAcest personal exclude trupele actuale, a caror mobilizare in Europa de Est este limitata de tratatul din 1997 dintre Rusia si NATO. „Contingente mici” de trupe NATO vor fi prezente la aceste baze tot timpul, sustine cotidianul, citand informatii secrete despre acest plan. In plus, NATO va avea o forta de reactie rapida de 4.000 de persoane, pregatita sa se mobilizeze in est in decurs de doua pana la sapte zile. Planul ar urma sa fie discutat la summitul NATO din aceasta saptamana, adauga cotidianul citat.

Documentul clasifica explicit Rusia ca o amenintare si sustine ca suplimentarea prezentei NATO in est este justificata de protejarea noilor membri ai aliantei fata de Rusia. Rusia a anuntat public ca intentioneaza sa isi consolideze apararea in est saptamana trecuta, dar nu a oferit detalii. Organizatia s-a extins in anii 1990 si 2000 pentru a include tarile est-europene care au fost anterior membre ale Pactului de la Varsovia, condus de Moscova.

Polonia, tarile baltice si Canada au cerut anularea Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, potrivit Der Spiegel, care citeaza surse din cadrul NATO si al Guvernului german. NATO a acuzat Rusia saptamana trecuta ca a trimis un contingent militar limitat in estul Ucrainei pentru a ajuta insurgenta prorusa din aceasta regiune. Oficial, Moscova neaga ca sustine rebelii.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.