N. Bănicioiu (Min. Sănătății), stupefiat de șantierul de la Spitalul Municipal: „S-a pus carul înaintea boilor. E făcut anapoda”

0

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a vizitat luni la prânz Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău, precum și șantierul Spitalului Municipal. Oficialul guvernamental a dialogat cu corpul medical ce deservește Maternitatea Bacău, discutând – de asemenea – cu conducerile Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) și Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău. Unul dintre subiectele sensibile abordate de Bănicioiu a fost cel al Spitalului Municipal. Ministrul s-a arătat stupefiat de proiect, dezvăluind că garanția aparaturii medicale cumpărate pentru viitorul spital va expira înainte de inaugurarea unității medicale, astfel încât spitalul va trebui redotat cu echipamente de profil. Șantierul Spitalului Municipal a primit în acest an 10 milioane de lei de la Guvern, însă banii n-au mai fost cheltuiți, odată cu intrarea în insolvență a firmei de construcții ICCO. 

Banicioiu Spital Municipal SJU Bacau MinistruDe formație medic, Bănicioiu a inspectat lucrările de la Ambulatoriul SJU Bacău, proiect derulat cu finanțare europeană, trecând în revistă și situația critică a șantierului de la Spitalul Municipal. Ministrul a reclamat faptul că banii dați de Guvern pentru finalizarea lucrărilor de la spital zac necheltuiți, ei urmând a fi returnați Executivului de către DSP. Bănicioiu a declarat că lucrările de construcție vor mai dura cel puțin 2 ani și că spitalul, în forma în care a fost gândit, ar putea fi inaugurat peste 2-3 ani, timp în care aparatura și echipamentele medicale vor ieși din garanție sau vor fi depășite tehnic.

„S-a cumpărat aparatură de doi ani, care zace nefolosită, iar azi SJU mi-a solicitat un RMN, pe care-l aveți în cutii la Spitalul Municipal. La acest proiect s-a pus carul înaintea boilor. Aparatele alea, peste doi ani când se va termina lucrarea, va trebui să le înlocuim. Ei poate că s-au bucurat la lucrare, că vor termina construcția, dar iată că nu au luat în calcul funcționarea ulterioară, resursa umană, bugetul. La cum s-a gândit acest proiect, e clar că nu au un buget pentru anul viitor”, a declarat ministrul Sănătății.

Spitalul Municipal, un viitor pavilion al SJU Bacău

Aurelia Taga prim-planMedicul Aurelia Țaga, directorul medical al SJU Bacău, precum și dr. Mihaela Popescu, șefa CJAS, au lansat ipoteza transformării Spitalului Municipal într-un „pavilion municipal” al SJU, urmând ca mai multe secții din spitalul județean să fie mutate în viitoarea unitate medicală. „Vreau să facem un spital mai mare de care să se bucure toți băcăuanii. Ar fi bine să relaxăm situația din clădirea SJU care e supraaglomerată”, a afirmat Țaga adăugând că printre secțiile din SJU care ar putea fi mutate în Spitalul Municipal s-ar număra neurologia/neurochirurgia sau cardiologia.

Marin Buștuc, directorul executiv al DSP Bacău, a declarat că Spitalul Municipal rămâne un proiect util, dar că locația în care este construit nu e una propice. „Spitalul Municipal este necesar pentru Bacău, dar el a fost inițial gândit pentru altă zonă. Locația actuală nu e deloc corespunzătoare, asta este de fapt ideea”, a opinat Buștuc.

Primăria l-a „flituit” pe ministrul Sănătății

Surprinzător, deși la discuțiile cu ministrul Sănătății au fost invitați și oficiali din cadrul Primăriei Bacău, aceștia nu s-au mai prezentat la întâlnire, motivând că discuția cu Bănicioiu s-ar fi suprapus peste o altă întâlnire anterior programată. Ministrul Sănătății a afirmat, ironic, că distanța de la București la SJU Bacău e mai mică decât distanța de la Primăria Bacău la SJU Bacău și că Primăria nu pare cu adevărat interesată de soarta Spitalului Municipal.

„Cum s-a  luat aparatura pentru Spitalul Municipal, dacă se știa că lucrarea nu se va termina? Vor fi în continuare probleme la construcția spitalului. Până rezolvăm problema personalului, până se vor lua avizele pentru Spitalul Municipal, se contractează cu Casa (n.r. – CAS), mai trec vreo doi ani. Se învechește toată aparatura cumpărată”, a conchis ministrul, completat de deputatul Lucian Șova care a declarat că „RMN-ul de la Spitalul Municipal va fi dat la casat înainte să inaugurăm spitalul”.

Spital sau stadion?

banicioiu nicolae, min sanatatiiÎn discuțiile cu oficialii din sănătatea băcăuană, Bănicioiu a făcut recurs și la cetățeni. Oficialul guvernamental a reclamat faptul că situația Spitalului Municipal merită o discuție mai largă în care să fie implicați și contribuabilii băcăuani, în condițiile în care noul spital e finanțat într-o proporție covârșitoare din creditele contractate de Primăria Bacău în ultimii ani.

Potrivit deputatului Cosmin Necula, în perioada următoare va fi generată o dezbatere locală, pornind de la prioritățile administrației băcăuane, în contextul în care Primăria Bacău a anunțat că intenționează să investească 26 de milioane euro în modernizarea stadionului municipal, ajuns acum în ruină. „Nu mi se pare just, că ne aflăm în etapa asta, să nu terminăm construcția Spitalului Municipal și să ne apucăm de stadioane de 26 de milioane euro. E ceva monumental și eu cred că e obligatoriu ca cetățenii să fie consultați pe acest proiect. Legea ne permite să o facem și o vom face”, a dat asigurări Necula.

Ponta vrea terminat spitalul, indiferent al cui va fi

ponta CAExPrezent luni în Bacău, la o întâlnire cu primarii PSD, premierul Victor Ponta a declarat că Spitalul Municipal trebuie finalizat și că l-a trimis pe ministrul Bănicioiu în inspecție, pentru a verifica stadiul actual al lucrărilor.

„Știți foarte bine că am finanțat și Spitalul Municipal cu bani de la Guvern. Faptul că primarul are acum necazuri, eu tot cred că Bacăul avea și are nevoie de un spital municipal, alături de cel județean. Nu știu ce se va întâmpla cu conducerea municipiului Bacău, dar trebuie să vă luați voi, Dragoș (n.r. – Dragoș Benea, șeful Consiliului Județean Bacău) și Nicu (ministrul Sănătății, Bănicioiu) sarcina să terminăm spitalul. E păcat să-l avem acolo și să nu-l folosim pentru oameni. Că l-a făcut Stavarache, altcineva, pe mine nu mă interesează. Mă interesează că e bine să avem un spital modern, lângă cel județean”, a spus Ponta.

ISTORIA unui proiect controversat

spital-municipal-bacau - impartialConstrucția Spitalului Municipal nu a beneficiat, niciodată, de o finanțare integrală. Șantierul a fost deschis cu o brumă de bani oferiți de guvernul Tăriceanu în 2007, din fondul de rezervă. Prin Ordonanța de Urgență nr. 54 din 20 iunie 2007, proiectul spitalului primea 5 milioane de lei din partea Executivului. Odată cu ieșirea PNL de la guvernare, obiectivul spitalicesc a intrat pe finanțare din bugetul local. În acest sens, municipalitatea a contractat, în 2009, un credit in suma de 15 milioane de euro pentru finanțarea mai multor proiecte de interes local, între care și construcția Spitalului Municipal. În noiembrie 2010, creditul a fost suplimentat cu aproximativ 5 milioane de euro.

În decembrie 2013, Guvernul a acordat Primăriei Bacău suma de 10 milioane lei, din Fondul de rezervă, în vederea continuării lucrărilor de la spital. În realitate, autoritățile băcăuane abia dacă s-au atins de bani și asta pentru că firmele brașovene intrate în insolvență nu s-au mai preocupat de lucrări. Suma de bani considerabilă primită la sfârșitul anului trecut îl determina pe Stavarache să avanseze un pronostic privind finalizarea spitalului. „Am facut toate demersurile sa avem finantarea atat de necesara pentru a finanta acest proiect. Eu nu pot sa spun un termen anume, pentru ca sunt foarte multi factori care concureaza la un termen mai mare sau mai mic de finalizare, un termen mai lung sau mai scurt de finalizare. Ce pot sa va spun este ca in anul 2014 acest spital va fi dat in functiune”, declara primarul Bacăului în primăvara lui 2014.

Municipalitatea băcăuană a reziliat în august contractul de execuție a lucrărilor de la Spitalul Municipal, pe fondul intrării în insolvență – către sfârșitul anului trecut – a principalelor firme din grupul brașovean ICCO: ICCO SRL, ICCO Construct și ICCO Electric. Lucrările rămase de executat vor face obiectul unei noi licitații, după ce în prealabil șantierul va fi expertizat tehnic pe banii Primăriei. Construcția Spitalului Municipal a demarat în toamna lui 2007, iar după 7 ani obiectivul se află tot în șantier, deși trebuia terminat în 18 luni. La localele din 2012, primarul Romeo Stavarache, în prezent arestat la domiciliu, promitea electoratului analize gratis la spital.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.