Municipiul Bacau, BHC, Bruxelles

0

Delegati ai municipiului Bacau au fost prezenti, la Bruxelles, la etapa finala a proiectului `Building Healthy Communities` (BHC) – Construirea de Comunitati Sanatoase”. Delegatia bacauana a fost formata din reprezentanti ai mediului universitar, ai sindicatelor, ai Primariei Municipiului Bacau si a fost condusa de Corneliu Pricope, directorul Agentiei de Dezvoltare Locala si managerul local de proiect.

Reteaua Tematica `Building Healthy Communities` (BHC) – Construirea de Comunitati Sanatoase – este un parteneriat format din 10 orase reprezentând sapte state membre ale Uniunii Europene, ce au lucrat împreuna pentru a valorifica cunostinte si practici cu privire la factorii urbani ce influenteaza sanatatea si calitatea vietii. BHC are ca scop crearea de oportunitati pentru orase în vederea modelarii si implementarii politicilor sanatoase pentru cetateni. Celelalte orase partenere sunt Amaroussion (Grecia), Baia Mare (România), Barnsley si Belfast (Marea Britanie), Lecce (Italia), Lidingö (Suedia), Lødz (Polonia), Madrid (Spania), la care se adauga Autoritatile de Management ale Programelor Operationale Regionale.

Reteaua si-a concentrat eforturile pe trei sub-teme: indicatori si criterii pentru o dezvoltare urbana durabila si sanatoasa; un stil de viata durabil si sanatos precum si utilizarea eficienta a Instrumentelor Structurale pentru cresterea `Veniturilor din Sanatate`.

„Proiectul BHC este exact ce aveam nevoie pentru a institutionaliza un plan de masuri care sa atinga tintele propuse pentru bacauani privind o viata mai sanatoasa si sa certifice o analiza locala riguroasa privind nevoile cetatenilor si prioritatile administratiei locale pentru urmatorii ani. Asa cum spuneam, Planul strategic pe care îl urmez are în vedere, investitii pentru Bacau si pentru bacauani si ma ghidez, în tot ceea ce fac, dupa conceptul “un stil de viata sanatos”. Sunt direct interesat sa consult opinia colectivitatilor locale despre viitorul orasului si împreuna cu acestia, cu membrii Grupului de Sprijin Local sa gasim noi solutii pentru noi concepte”, Romeo Stavarache, primarul Municipiului Bacau.

Pe toata durata proiectului, orasele partenere au dezvoltat si produs 10 Planuri de Actiune Locala pe baza unei abordari de jos în sus si participative a proiectului. Dealtfel, la Conferinta Finala de la Bruxelles, fiecare oras partener a prezentat propriul Plan de Actiune Locala si masurile propuse pentru viitor. Ideea de baza a retelei BHC a fost aceea de a implica actorii locali prin crearea de Grupuri de Sprijin Locale, pentru a identifica si a prezenta Planuri de Actiune Locale posibil eligibile pentru finantare din FEDR, FSE sau din alte surse europene sau nationale. Reprezentantii DG SANCO si DG REGIO prezenti la conferinta au subliniat necesitatea primordiala ca o parte din actiunile locale propuse de orase sa fie finantate prin programele operationale valabile în perioada 2014-2020, acest obiectiv trebuind sa fie asumat în egala masura de Autoritatile de Management nationale si de Comisia Europeana.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.