Modificari la legislatia achizitiilor publice – Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, propune eliminarea criteriului „pretul cel mai scazut”

0

O noua propunere de modificari care vizeaza criteriile de selectie a ofertelor aste anuntata de Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta a detaliat pentru EurActiv.ro: ofertele tehnice sa fie analizate inaintea deschiderii ofertelor financiare impreuna cu eliminarea criteriului „pretul cel mai scazut”. In interviul acordat, Teodorovici a mai spus ca a fost aprobata o Hotarare de Guvern care vizeaza un mecanism de verificare anticipata a conflictelor de interese.

Propunerile Ministrului legate de modificarea criteriilor de selectie a ofertelor:

„Am spus, si deja este transmisa propunerea catre ANRMAP, sa fie inclusa in proiectul de Hotarare de norme la OUG 34/2006: intai sa se analizeze oferta tehnica fara a sti cat este bugetul  evanlueaza tehnic toate ofertele fara sa stie care este pretul. Dupa ce se face aceasta evaluare, vedem cine a ramas, iar dupa ce s-a inchis acest proces se deschid ofertele financiare. Mai mult, am spus, ca vrem sa schimbam aceasta idee cu „cel mai mic pret”. Daca prima etapa este in felul acesta si apoi vine pretul cel mai mic, problema este numai pe jumatate rezolvata. Dar criteriul de selectie va fi tehnico-economic, iar ponderea mai mare va fi catre tehnic, nu catre financiar. Iar aceste doua masuri imbinate vor da exact ceea ce asteptam de foarte mult timp. Nu vor mai fi oferte mici la preturi de dumping care sa ia proiectele si sa le lase apoi la jumatatea drumului, n-o sa mai avem evaluatori care sa se teama sa dea afara ofertele cu pretul cel mai mic. Este deja proiect de Hotarare de Guvern”

Noutati legate de verificarea conflictelor de interese

O Hotarare de Guvern aprobata in aceasta saptamana initiaza un mecanism de verificare anticipata (n.r. – ex ante) a conflictelor de interese in cazul procedurilor de achizitie publica. Potrivit actului normativ, verificarile vor fi realizate de catre Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), din cadrul Ministerului Finantelor Publice, cu rol de observator la procedurile de achizitii. Eugen Teodorovici a spus ca pentru aceste verificari UCVAP va folosi baze de date de la ONRC, de la Ministerul de Interne; si ca forma finala a acestui mecanism va fi transmisa si Comisiei Europene. „Odata implementat acest mecanism speram sa deblocam si Programul Operational Regional pana la final de luna”, a mai spus Ministrul, in cadrul interviului acordat EurActiv.ro.
Acest mecanism ar urma sa functioneze (ca etapa intermediara) pana cand va fi finalizat sistemul electronic pentru verificarea conflictelor de interese, proiect ce va fi dezvoltat si implementat de catre Agentia Nationala de Integritate.

Afla mai multe de AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.