Modificare a codului rutier: Șoferii vor fi obligați să aprindă luminile de întâlnire/zi și în orașe, pe drumuri naționale sau județene

0

Ieri, pe data de 13 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă lege care impune șoferilor obligația de a circula cu luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile de zi DRL (daytime running lamp) pe toate categoriile de drumuri.

În prezent obligația de a folosi luminile este doar pentru autostrăzi, drumuri expres (DEx) și drumuri naționale europene (E). Luminile de întâlnire/zi sunt foarte utile mai ales pe drumurile cu o singură bandă/sens, în cazul depășirilor, pentru a aprecia mai bine vehiculul din față (în special la o culoare a caroseriei asemănătoare asfaltului).

Practic, de joi, 15 iunie, conducătorii auto sunt obligați să aprindă luminile, faza scurtă (mașini de generație mai veche/la cele noi se aprind automat) și pe drumurile din localități, drumuri comunale, județene și naționale.

„Parlamentul României adoptă prezenta lege. 2 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 521/13.VI.2023 Articol unic. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 44, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.” 2. La articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7 se modifică și va avea următorul cuprins: „7. nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice”.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.