Modernizarea stadionului municipal Bacău va costa 26 milioane euro. Primăria „bâjbâie” după surse de finanțare

1

Consiliul Local (CL) a aprobat proiectul vizând modernizarea stadionului municipal. Lucrările vor costa aproximativ 26 de milioane euro. Edilii au refuzat să ofere prea multe detalii privitoare la sursele de finanțare ale investiției, în condițiile în care municipalitatea Bacău este deja angrenată în finanțarea altor proiecte de anvergură, dar care bat pasul pe loc. Două dintre acestea – noua sală polivalentă și insula de agrement – au devenit subiect de dezbatere în CL.  

discutii stadion nou bcPotrivit primarului interimar, Vasile Tescaru, modernizarea stadionului se va realiza la un cost mai mult decât rezonabil, de aproximativ 765 de euro/scaun, arena sportivă urmând a dispune de 20.000 locuri pe scaune. Edilul a afirmat, de asemenea, că reabilitarea stadionului va antrena ample lucrări de infrastructură rutieră, complementare lucrărilor de construcție propriu-zise. „Parcarea la stadion va fi transformată într-un pietonal, iar infrastructura rutieră va fi modificată. În costul total al proiectului se află și aceste lucrări de infrastructură. Strict pe investițiile în stadion, avem un cost de 765 euro/scaun, față de aproape 2000 de euro/scaun cât au fost plătiți în alte localități. În final vom avea un stadion de categoria a doua, al cincilea din țară de acest fel”, a spus Tescaru.

Cristi Manolache, consilier local PER, a declarat că Primăria Bacău are în derulare proiecte care bat pasul pe loc de mai mult timp și că municipalitatea nu poate oferi nicio garanție că investiția în stadion va fi terminată conform calendarului, respectiv în 3 ani. „Vrem să ne asumăm cu toții acest proiect și să știm de unde vin banii de investiții. De ce până în prezent nu s-au finalizat lucrările începute la stadion? De ce s-au pierdut banii de la FRF? Vrem să știm exact care sunt etapele acestui proiect și cum vor fi ele finanțate. Să nu ne trezim cu acest proiect ca cel de la insulă sau cel de la sala polivalentă. Cheltuim bani cu proiectele și nu realizăm nimic”, a solicitat Manolache.

În replică, Tescaru a afirmat că pe moment nu se pune problema sursei de finanțare a investiției, ci doar aprobarea de principiu a proiectului, precum și a datelor tehnico-economice de bază ale investiției. Tescaru a adăugat că banii pentru finanțarea lucrărilor ar putea veni din bugetul local sau, după caz, din bugetul statului. „Nu se pune problema finanțării acum. În actele pe care le aveți la mapă nu am vorbit de sursa de finanțare. Sunt nenumărate surse: buget local, buget național sau fonduri UE. Proiectul se va derula pe mai multe etape, iar noi aprobăm acum datele economice ale investiției”, a spus primarul interimar.

Ababei stroican tescaruViceprimarul Radu Ababei (foto, în centru) a recunoscut că municipalitatea a pierdut banii de la FRF destinați înlocuirii gazonului de la stadion, edilul afirmând că proiectul FRF nu viza implementarea sistemului de încălzire a suprafeței de joc. „Am pierdut banii pentru că FRF nu avea în proiect și instalația de încălzire sub stadion, ci doar înlocuirea gazonului”, declarat Ababei. El a continuat afirmând că reabilitarea stadionului poate fi terminată în 36 de luni și că lucrările de modernizare ar putea plasa stadionul municipal pe lista de rezervă a campionatului european de fotbal din 2020.

Conform datelor prezentate de portalul de știri Bacau.NET, costul proiectului de modernizare a stadionului municipal se ridică la 114 milioane lei (26 milioane de euro), din care 84 de milioane lei lucrări de construcții și montaj. Lucrările de modernizare/reabilitare vor aduce stadionul în secolul 21: arena va dispune de un sistem ultramodern de acces, pe bază de turnicheți, sistem de supraveghere video, o nouă tabelă de marcaj, dar și un sistem audio performant.

Primăria Bacău are în derulare și alte proiecte de „proporții”, însă acestea s-au împotmolit de ani buni: spitalul municipal, aflat la stadiul de șantier de 7 ani, dar și noua sală polivalentă din cartierul CFR sunt doar două din proiectele rămase în aer. O situație întrucâtva similară se întâlnește și în cazul reabilitării insulei de agrement. Municipalitatea urmează, cel mai probabil, să organizeze o nouă licitație, perspectivă ce ar putea conduce, într-un scenariu negativ, la pierderea fondurilor europene din proiect.

vedere tabela stadion municipal modernizare

foto 1

foto 2 - detaliu tribuna plus tabela

foto fond


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Mai bine da ceva de mancare la un om sarac pentru ca cine vrea sa vada un meci la stadion il vede si fara imbunatatiri nu mai stiti cum sa furati banii la oameni sa va FIE rusine dumnezeu sa il ierte PE sechelariu ca era un om bun si un primar de suflet

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.