Modernizarea pistei de la Aeroportul Bacău costă 37 milioane euro. Consiliul Județean caută proiectanți

1

Consiliul Județean (CJ) Bacău caută proiectanți pentru modernizarea pistei de la aeroport. Instituția administrativă a lansat o licitație pentru contractarea de servicii de proiectare, valoarea estimată a contractului fiind de 4,87 milioane lei (puțin peste 1 milion euro). Viitorul proiectant va asigura și asistența tehnică pe perioada de derulare a lucrărilor. Potrivit unui studiu de fezabilitate, modernizarea pistei va costa 37 milioane euro, o sumă mult prea mare pentru bugetul CJ. Autoritățile spun că aeroportul este „prins” în Master Planul General pe Transport și că va beneficia de fonduri europene aferente exercițiului bugetar 2014 – 2020. Cifrele de trafic atestă că numărul pasagerilor trecuți prin porțile Aeroportului Bacău a cunoscut, în ultimii ani, o accentuată scădere (de la aproape 400.000 în 2012, către 310.000 în 2014). 

Blue Air, aeroport Bacau, avionLicitația pentru contractarea serviciilor de proiectare aferente lucrărilor de modernizare a pistei are termen limită 20 mai, zi în care ofertele vor fi deschise la sediul CJ Bacău. Potrivit anunțului publicat pe portalul de achiziții publice e-licitație, contractul are o valoare estimată de 4,87 milioane lei și va viza două etape – proiectarea propriu-zisă, respectiv asistența tehnică pe perioada de executare a lucrărilor la pistă. Lucrările de modernizare vor viza creșterea coeficientului de portanță a pistei de la Aeroportul Bacău (PCN 65), introducerea unui noi sistem de balizaj, realizarea de canalizări pluviale pentru toate suprafețele de rulare, dar și construirea unui drum perimetral de securitate.

aeroport_bacauÎn prezent, la CJ Bacău se află în evaluare tehnică ofertele pentru licitația vizând modernizarea terminalului de pasageri și a turnului de control, în cursă fiind înscrise două asocieri de firme. Unul dintre consorții este condus de UTI Grup București. Din el fac parte firme precum Conextrust SA Bacău și Geo Arc SRL Otopeni. A doua asociere conține un număr mai mare de firme. Consorțiul este condus de PORR Construct București, iar din asociere mai fac parte societăți ca Transproiect 2001 și DMV Aviatech. La sfârșitul lui octombrie 2014, licitația a fost anulată pe motiv că ofertele depuse ar fi neconforme. Procedura a fost reluată în a doua parte a lui noiembrie 2014, ofertele redepuse de cele două asocieri de firme fiind în evaluare tehnică.

Potrivit unei informări transmisă în martie CJ Bacău de către conducerea Regiei Aeroportul Internațional Bacău, modernizarea terminalului pasageri are ca obiectiv redimensionarea acestuia și creșterea numărului de linii de securitate la 4. Lucrările vor mai viza construirea unui nou turn de control, a unei parcări (290 locuri), precum și construirea unui terminal intermodal pentru taxiuri și microbuze. Pentru realizarea obiectivelor, CJ a realizat un împrumut bancar, în valoare de 20 milioane euro, aprobat de consilierii județeni încă de anul trecut.

De cealaltă parte, componenta de modernizare a pistei prezintă un cost astronomic – 37 milioane euro. Banii nu există în bugetul CJ, însă potrivit informării prezentate în plenul consiliului, lucrările ar putea fi finanțate din fonduri europene, Aeroportul Bacău regăsindu-se între obiectivele cuprinse în Master Planul General pe Transporturi.

iasi noua pista aeroportDupă ce a eșuat în tentativa de modernizare a aeroportului prin intermediul parteneriatului public-privat cu operatorul low-cost Blue Air, CJ s-a reorientat în încercarea de a menține Bacăul pe harta aeroporturilor relevante din țară. În ultimii doi ani, traficul de pasageri de pe aeroportul băcăuan au scăzut simțitor, de la 393.000 (2012) la 313.000 (2014), cu un trafic și mai mic în 2013, doar 307.000 pasageri. În aceeași perioadă, Aeroportul din Iași (foto) și-a crescut cifra de trafic cu aproape 100.000 pasageri, de la 173.000 (2012) la 274.000 (2014). Traficul pe aeroportul ieșean este în creștere accelerată, mai ales în urma inaugurării unei noi piste de decolare-aterizare, în august 2014.

Noua pistă de la Aeroportul Iași măsoară 2400 metri, iar construcția ei a costat 57 milioane euro, finanțare asigurată din fonduri europene. Mai mult, aeroportul ieșean are prevăzut în același Master Plan pe transporturi suma de 93 milioane de euro. Sectorul aerian va dispune, conform Master Planului, de investiții totale de 1,32 miliarde euro, cei mai mulți bani urmând să fie dirijați către Aeroportul Otopeni – 668 milioane euro.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.