Ministrul Sportului, Eduard Novak, a prezentat autoritatilor locale din Bacau „Strategia Nationala pentru Sport” si a premiat campionii Bacaului

0


Miercuri, 23 noiembrie, la Prefectura Bacau a avut loc o conferinta de presa la care au participat ministrul Sportului, Eduard Novak, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, subprefectul Gabriel Lupu si ambasadorul proiectului, fosta campioana mondiala si olimpica la gimnastica, Silvia Stroescu. Ministrul Sportului se afla intr-un tur prin tara, in care-si prezinta „Strategia Nationala pentru Sport”.

Prefectul Bogdanel i-a prezentat ministrului principalele probleme intampinate de cluburile sportive din judetul Bacau, precum si sincopele aparute la Directia Judeteana pentru Sport si Tineret:

I-am prezentat domnului ministru principalele probleme întâmpinate de cluburile sportive din județul Bacău, precum şi neajunsurile cu care se confruntă Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret în gestionarea facilităților sportive pe care le are în administrare. Am convenit că un management mai proactiv la nivel de DJTS, dublat de o finanțare fără sincope din partea ministerului reprezintă soluția prin care vom evita viitoare blocaje în funcționarea sălilor de sport. Totodată, descentralizarea facilităților sportive către autoritățile administrației publice locale este un obiectiv urmărit cu prioritate de minister. De asemenea, am trecut în revistă infrastructura sportivă edificată în ultimii ani în comunitățile din județul Bacău, îndeosebi ca rezultat al investițiilor implementate de guvernarea social-democrată 2017 – 2019. Astfel, săli de sport precum cele construite la Dofteana, Blăgeşti, Valea Seacă, Ungureni, Orbeni sau Prăjeşti sunt o certitudine pentru copiii şi profesorii din mediul rural.” a declarat prefectul Lucian Bogdanel

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat ca prin aplicarea acestei strategii, in urmatorii 10 ani, Romania ar putea creste de la 250.000 sportivi legitimati la 2 milioane.

Noi avem 250.000 de sportivi legitimaţi, în timp ce Suedia are cred 4 milioane. Cu această reformă a descentralizării şi axare a finanţării pe performanţă şi pe număr de legitimaţi vrem să sprijinim cât mai mult sportul privat. Deci eu cred că putem să ajungem la 2 milioane, acesta ar fi un target la finalul celor 10 ani. Dar asta depinde mult de ieşirea din această structură de stat”, a spus Eduard Novak

Ministrul a mai precizat ca isi doreste ca in fiecare judet sa fie cate cate o baza sportiva, in cele 42 de resedinte, pentru cele 19 sporturi prioritare.

Conceptul final al Strategiei este ca în fiecare reşedinţă de judeţ să existe o bază sportivă pentru sporturile prioritare. Cu siguranţă, pentru 10 ani este extrem de mult , dar dacă reuşim să construim în 10 ani jumătate din aceste baze sportive este foarte bine. Dacă, de exemplu, vorbim de tenis de masă, putem în 10 ani să facem zece săli dedicate, vorbind realistic.” a mai spus ministrul Novak

Ministrul Novak sustine transformarea cluburilor de stat in cluburi private. Novak a spus ca „Romania cheltuie cel mai mult pe cap de sportiv din bugetul de stat” :

Toate aceste bugete ale acestor cluburi de stat merg pe salarii, pe administrarea bazelor sportive. România cheltuie, şi să nu ne şocheze, cel mai mult pe cap de sportiv din bugetul de stat. De ce? Pentru că bugetul sportului nu e doar bugetul Ministerului Sportului, noi suntem un fragment doar din tot ce înseamnă sportul românesc. Ministerul Educaţiei, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor, COSR… toţi folosim bugetul statului pentru sport de performanţă sau sport de iniţiere. Şi dacă stăm şi calculăm câţi sportivi avem ne vom da seama câţi bani cheltuim pe un sportiv. Suma ajunge undeva la 1.000 de euro per sportiv, faţă de 3 euro în Germania… Deci bani de la bugetul de stat. Iar aceşti bani, 1.000 de euro, nu ajung la sportiv decât 20%, ei se cheltuie pe administrarea bazelor sportive. Şi din păcate avem foarte puţini sportivi legitimaţi.” a mai spus Novak

În cadrul unei ceremonii derulate la Instituția Prefectului unii dintre cei mai importanți campioni din sportul băcăuan au primit diplome de merit pentru întreaga carieră: Mihaela Melinte, Bianca Ghelbere Perie, Monica Roșu, Sebi Diaconu, Clara Gherase Ciocan, Sebastian Dogariu, Nicu Vulpoiu și Gabriela Manea.

Ulterior, Sala de gimnastică din municipiul Bacău a primit numele gimnastei Monica Roşu, campioana noastră olimpică de la Atena (2004).

Strategie Nationala pentru Sport va fi aprobata de Guvern pana la 1 ianuarie 2023, printr-un proiect de Hotarare de Guvern.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.