Ministrul Sanatatii, Rafila : „Nu mai vad urgenta certificatului verde”


Valul 5 s-a instalat deja de doua saptamani in Romania. Cazurile grave sunt mult mai putine, iar conform studiilor, riscul de spitalizare la varianta „omicron” este cu 80% mai mic decat la varianta pricedenta, Delta.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca la Digi24, ca nu mai vede urgenta certificatului verde, pentru ca pana la implementarea lui, numarul de cazuri va scadea din nou. Mai mult de atat, ministrul a declarat ca protectia oferita de vaccin este mult mai mica pentru aceasta varianta.

Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a precizat Rafila

Întrebat dacă acum mai vede utilitatea și urgența certificatului verde, Rafila a răspuns:

Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a spus ministrul.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.