Ministrul Sanatatii, Rafila : „Nu mai vad urgenta certificatului verde”

Valul 5 s-a instalat deja de doua saptamani in Romania. Cazurile grave sunt mult mai putine, iar conform studiilor, riscul de spitalizare la varianta „omicron” este cu 80% mai mic decat la varianta pricedenta, Delta.

   

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca la Digi24, ca nu mai vede urgenta certificatului verde, pentru ca pana la implementarea lui, numarul de cazuri va scadea din nou. Mai mult de atat, ministrul a declarat ca protectia oferita de vaccin este mult mai mica pentru aceasta varianta.

Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a precizat Rafila

Întrebat dacă acum mai vede utilitatea și urgența certificatului verde, Rafila a răspuns:

Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a spus ministrul.

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here