Ministerul Educatiei solicita inspectoratelor sa sesizeze „organele de cercetare”, daca parintii isi retrag copiii de la scoala

0

Ministerul Educaţiei a emis o solicitare către inspectoratele şcolare, cerându-le să examineze situaţia elevilor care au fost retrasi în mod „deliberat” de la cursurile învăţământului obligatoriu. Inspectorilor şcolari li se solicită să întreprindă măsuri pentru informarea părinţilor cu privire la obligaţiile lor în asigurarea dreptului la educaţie şi să sesizeze organele de cercetare pentru a lua toate măsurile necesare pentru a asigura conformitatea cu legea. Această decizie vine în contextul în care doi părinţi din Bihor au fost trimişi în judecată şi condamnaţi pentru că au retras copiii de la şcoală, pentru ca nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalelor TV media şi cursurilor online desfăşurate în perioada pandemiei.

Prin intermediul unei adrese expediate Inspectoratelor Şcolare de către Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar şi Direcţia Generală Juridică şi Control din cadrul Ministerului Educaţiei, acestia solicită inspectorilor din municipiul Bucureşti şi din judeţe să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învăţământului obligatoriu:

În documentul publicat de educatieprivata.ro, Ministerul cere inspectorilor şcolari să ia o serie de măsuri între care:

  • „informarea părinţilor, prin intermediul unităţii de învăţământ, cu privire la obligaţiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educaţie al copiilor”;
  • „informarea şi colaborarea cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului pentru consiliere în vederea reînscrierii beneficiarilor primari în sistemul naţional de învăţământ”,
  • „colaborarea cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educaţie”, precum şi „informarea obligatorie a Ministerului Educaţiei cu privire la aceste situaţii”.
  • „sesizarea organelor de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate”

Documentul datat 3 ianuarie 2024 este trimis dinspre Minister către Inspectoratele Şcolare „având în vedere informaţiile potrivit cărora în România există familii care îşi retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învăţătură prevpzut de Constituţia României”.În adresă se mai arată că Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar stipulează formele de învăţământ şi unităţile înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar, iar „orice altă formă de funcţionare a unor entităţi care pretind că oferă servicii educaţionale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023”.

Legea prevede că părintele sau persoana care are în grijă un minor şi care în mod nejustificat îl retrage sau îl împiedică să urmeze cursurile învăţământului obligatoriu poate fi pedepsit cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, iar fapta rămâne nepedepsită dacă situaţia este remediată înainte de încheierea urmăririi penale.

Părinți, trimişi în judecată pentru că și-au retras copiii de la școală

Ministerul Educației a acționat într-un context în care, recent, doi părinți din județul Bihor, care au optat pentru educația la domiciliu a celor patru copii , au fost aduși în fața justiției și au primit fiecare o condamnare de 4 luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei. Conform informațiilor furnizate de Adevărul, acest caz a fost deschis anul trecut în urma unei plângeri depuse de directorul Liceului Teoretic Bratca din Aleșd. Acesta a semnalat că în toamna anului 2021, cei doi părinți au decis să-și retragă copiii cu vârstele de 8, 10, 11 și 13 ani de la instituția de învățământ.

În faţa anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare. Pe de alta, ei au fost deranjaţi de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet şi nici la televizor”, scrie Adevărul.

Sursa: hotnews.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.