Ministerul Dezvoltării a descoperit „neconformități” la licitația privind modernizarea străzii Ștefan cel Mare. Aceasta ar fi fost „aranjată” pentru firma de pavele Symmetrica (Suceava)

0

Direcția Generală Programe Europene (DGPE) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale a aplicat Primăriei Bacău o corecție de 10 la sută din valoarea contractului de modernizare a străzii Ștefan cel Mare din Bacău. „Penalizarea” survine mai multor „neconformități” pe care DGPE le-a descoperit în cadrul licitației prin care asocierea de firme Symmetrica (Suceava) – Electroaxa (Botoșani) a adjudecat lucrarea. DGPE a evidențiat, într-o „Notă de neconformitate” ajunsă în Primărie la 29 octombrie 2015, că municipalitatea a „aranjat” licitația aferentă proiectului, modificând criteriile de selecție după deschiderea ofertelor și declarând neconformă oferta depusă de asocierea de firme Bitunova – Conbac. Practic, arată controlul DGPE, Primăria Bacău a dirijat licitația către un consorțiu de firme favorizat fățiș, cel condus de firma suceveană de pavele Symmetrica. Corecția (reducerea procentuală de 10 la sută din valoarea contractului) se ridică la 838.000 lei (aproximativ 200.000 euro). Modernizarea arterei Ștefan cel Mare, una dintre cele mai importante din Bacău, implică – între altele – montarea a aproximativ 1,5 hectare de pavele și borduri pe trotuarele și parcările situate în lungul străzii. 

Minister dezvoltare - Nota neconformitatiDatele privitoare la controlul efectuat de Ministerul Dezvoltării, prin intermediul DGPE, sunt consemnate într-un proiect de hotărâre ce urmează a fi dezbătut de Consiliul Local Bacău în ședința din 5 februarie. Proiectul vizează contractarea de servicii de reprezentare avocațială, în schimbul a 100.000 lei, municipalitatea băcăuană pregătindu-se practic de proces cu Ministerul Dezvoltării, pe marginea corecției de 10 la sută impusă prin „Nota de neconformitate” amintită (click imagine alăturată). Documentul elaborat de structura internă a Ministerului atestă producerea mai multor nereguli în timpul licitației privind modernizarea străzii Ștefan cel Mare, contract de lucrări atribuit unei asocieri condusă de firma de pavele Symmetrica (Suceava). Între neregulile descoperite de DGPE se numără „modificarea criteriilor de selecție după deschiderea ofertelor, determinând o selectare incorectă a unui participant”, dar și lipsa transparenței și a „tratamentului egal” în timpul evaluării ofertelor.

„Având în vedere faptul au fost depuse nouă oferte, dintre care patru au fost declarate admisibile și conforme, oricare dintre ceilalți ofertanți (dacă a prezentat Certificatele fiscale în luna octombrie 2014, conform cerinței din Fișa de date) putea fi declarat câștigător al procedurii de atribuire. Astfel, considerăm că a fost favorizat ofertantul câștigător în aplicarea cerințelor de calificare și selecție”, se precizează în „Nota de neconformitate”.

Ofertă descalificată nelegal pentru a face „pârtie” Symmetrica

Borduri de la SymmetricaMai mult, DGPE a apreciat că declararea drept „neconformă” a ofertei depusă de asocierea Bitunova România – Conbac s-a făcut cu încălcarea principiului tratamentului egal în timpul evaluării ofertelor. „Autoritatea Contractantă elimină oferta depusă de asocierea SC Bitunova România SRL și SC Conbac SA, declarând oferta neconformă, pe motivul «nerespectării consumului unitar pentru cilindru compactor…», ofertantul justificând acest lucru prin faptul că nivelul de consum stabilit de proiectant nu este acoperitor. Comisia de evaluare a considerat că ofertantul modifică astfel tehnologia de execuție indicată de Autoritatea Contractantă, considerând că aceasta ar fi o soluție alternativă. Având în vedere faptul că, consumurile ore/u.m. sunt ofertate și calculate de fiecare ofertant în parte, în funcție echipamentele și utilajele avute în dotare și de productivitatea acestora, nu poate fi vorba despre modificarea soluției tehnice propuse de proiectant”, se arată în documentul citat.

Astfel, consemnează Nota de neconformitate, „oferta depusă de asocierea Asocierea dintre SC Bitunova România SRL București și SC Conbac SA Bacău nu trebuia declarată «neconformă» de către comisia de evaluare”.

Cum a ajuns o firmă de pavele să facă drumuri în Bacău?

freza stefan cel mareO anchetă publicată de portalul Bacau.NET în septembrie 2015 arăta că șirul neregulilor din cadrul proiectului include și modificarea soluției constructive, după ce Primăria a abandonat criteriul „reciclării cu bitum spumant a asfaltului și betonului” pe o porțiune semnificativă din artera rutieră. Soluția aleasă, sub pretextul că în cuprinsul străzii s-ar afla presupuse armături metalice, a fost spargerea asfaltului/betonului cu excavatoare dotate cu picoane. Asta, în condițiile în care proiectantul a declarat în exclusivitate pentru Bacau.NET că soluția ecologică, respectiv „reciclarea cu bitum spumant a asfaltului și betonului” in situ (la fața locului), este perfect fezabilă pentru strada Ștefan cel Mare.

„Soluția (n.r. – reciclarea la rece, vezi foto) s-a dat ținând cont că trebuie să protejăm mediul. Conform normelor europene, astea noi de acuma, e cât mai bine să reciclăm tot ce se poate. S-a deschidereexecutat în mai multe locuri, și în Iași, strada Gării, DN 17, deci sunt multe lucrări de reciclare. Reciclarea acolo se face, în șantier, pentru că se reciclează ceea ce se scoate de acolo. Deci dala de beton de acolo se reciclează toată. Se face agregat din el, agregatul se amestecă cu ciment și cu bitum, cu o instalație specială, și o să formeze un prim strat de asfalt.

Reciclare asta înseamnă, la fața locului. Îmbunătățesc calitatea materialelor cu ajutorul cimentului și a bitumului printr-o tehnologie, o să vedeți sculele acolo când or să înceapă să lucreze, și în spate scoate un strat de asfalt, strat de bază. După aceea, mai vin încă vreo două straturi cam 20 de centimetri. Soluția este viabilă, sigur că da, reciclarea se practică în Occident de ani de zile. Acolo nu se aruncă nimic. Ce s-ar fi făcut cu betonul ăsta care se scoate de acolo?”, declara proiectantul Rolandi Babiuc (Interproiect), citat de Bacau.NET (citește pe larg AICI).

stefan cel mare asfaltareLicitația organizată de Primăria Bacău nu a fost scutită de probleme. În cadrul procedurii s-au înscris mai mulți competitori (15 la număr), însă în final – pe fondul mai multor oferte descalificate de către comisia de licitație – în competiție au rămas doar câteva firme, câștig de cauză având asocierea Symmetrica – Electroaxa. Paradoxal, deși proiectul vizează – cel puțin prin titlul său – modernizarea unei căi rutiere vitale pentru Bacău (str. Ștefan cel Mare), lucrarea a fost atribuită unui consorțiu de firme condus de un producător de pavele din Suceava. Deloc întâmplător, suprafața pavată (trotuare, parcări etc) din lungul străzii măsoară peste 15.000 de metri pătrați, adică 1,5 hectare de pavele.

„Nota de neconformitate” se bazează pe date strânse de DGPE în urma unui control mai amplu derulat în Bacău la mijlocul lui mai 2015. Consilierii locali sunt chemați pe 5 februarie 2016 să aprobe cei 100.000 lei necesari contractării de servicii de reprezentare avocațială, Primăria Bacău încercând să anuleze în instanță documentul în baza căruia s-a impus corecția de 838.000 de lei.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.