Milionarul Anatol Stati, cândva interesat de preluarea RAFO Onești, a dat lovitura în Kurdistan

0

Guvernul regional din Kurdistan a anunţat că firma moldovenească Komet Group, controlată de Anatol Stati, a câştigat dreptul de exploatare a două câmpuri petroliere. Decizia a venit la un an de la vizita la Chişinău a unei rude a lui Masoud Barzani, preşedintele provinciei Kurdistan.

La 19 decembrie 2013, exact în aceeaşi zi când Arbitrajul Internaţional de la Stockholm a decis ca Republica Kazahstan să plătească despăgubiri de 506 milioane de dolari lui Anatol Stati şi guvernul regiunii Kurdistan a anunţat o veste bună pentru omul de afaceri din Republica Moldova. E vorba de semnarea contractelor de atribuire a câmpurilor petroliere Gwer şi Hamdanya din nordul Irakului cu firma Komet Group, controlată de compania Ascom. Decizia vine şi după vizita secretă în noiembrie 2012 în Republica Moldova a unui oficial din provincia Kurdistan.

Ce afaceri are miliardarul Anatol Stati în Irak

Compania Komet Grup, controlată tot de Anatol Stati, a găsit petrol în regiunea Kurdistan. În anul 2011, compania a cedat 60% din zăcământul Barda Rash, contra unei sume de circa 420 de milioane de dolari. Tranzacţia pare să fi fost un eşec, deoarece compania a pierdut controlul asupra unui zăcământ important, iar banii primiţi abia de au acoperit costurile. Curios este că timp de trei ani, până în anul 2011, manager general adjunct al companiei Komet a fost actualul vicepremier Eugen Carpov.

O profitabilă afacere de familie

Lansată oficial în anul 1992, ASCOM este o afacere de familie. În fruntea ei se află Anatol Stati, funcţia de vicepreşedinte revenindu-i fiului Gabriel. Soţia Larisa deţine funcţia de director al departamentului relaţii cu publicul, fiicei Nicoleta revenindu-i postul de director al Fabricii de încălţăminte „Gabini” din Orhei. În Elveţia mai există un „Ascom-Group”, cu afaceri în peste 20 de state, dar între aceste două  companii omonime nu este nici o legătură.

Interesat de RAFO

Printre proiectele vehiculate la un moment dat de Ascom s-a numărat și „conectarea” Chișinăului, printr-o conductă, cu rafinăria oneșteană RAFO. Nu cu foarte mult timp în urmă, numele lui Stati figura în rândul afaceriștilor interesați de preluarea RAFO Onești de la acționariatul rus, însă deal-ul nu s-a mai realizat. Cu toate că presa l-a asociat cu mai multe interese sau opţiuni politice de la noi, Stati nu a mers niciodată pe mâna unui singur partid sau lider de opinie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.