O anchetă a publicației The Sunday Times a scos la iveală o posibilă fraudă de proporții în sistemul britanic de împrumuturi universitare, în care mii de studenți, majoritatea români, sunt suspectați că au obținut finanțări fără intenția de a urma cursurile. Potrivit investigației, aceștia s-au înscris la universități francizate doar pentru a accesa împrumuturi de milioane de lire sterline, pe care nu intenționează să le returneze.
Oficialii britanici suspectează existența unei rețele organizate, iar Student Loans Company (SLC) a identificat mii de cereri suspecte. În anul academic 2022/23, 3.563 de aplicații au fost considerate frauduloase, totalizând aproape 60 de milioane de lire sterline. Însă, potrivit investigației, frauda ar putea depăși câteva sute de milioane de lire. Documentele analizate arată că numărul cetățenilor români care au solicitat împrumuturi a crescut de la 5.000 în 2015-16 la 84.000 în 2023-24, reprezentând 15% din populația românească din Marea Britanie.
În unele instituții, până la 55% dintre solicitanți au fost români, iar universitățile francizate sunt acuzate că admit studenți fără cunoștințe adecvate de limba engleză, acceptând dovezi minime ale competenței lingvistice. Totodată, unii studenți abandonează cursurile după primirea primului împrumut de 4.000 de lire, apoi se reinscriu în anul următor pentru a repeta schema.
Ca reacție, secretarul britanic pentru educație, Bridget Phillipson, a catalogat situația drept unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din învățământul superior britanic, anunțând o investigație a Autorității pentru Fraude din Sectorul Public. Datoria totală a împrumuturilor pentru studenți din Regatul Unit a ajuns la 236 miliarde de lire sterline și este estimată să atingă 500 de miliarde până în 2040.