Micii, declarați produs tradițional ca să nu fie interziși

0

Guvernul solicită Comisiei Europene ca reţeta mititeilor să fie inclusă pe lista produselor tradiţionale, având în vedere că de la 1 iunie producţia de mititei sub actuala reţetă ar trebui interzisă, conform unei directive europene.

În acest sens, Executivul va trimite azi o solicitare către oficialii europeni, formulată de Asociaţia Română a Cărnii, prin care cere ca produsul „mititei” să fie introdus, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse directivei. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, discuţia de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produşi industrial.

Vânzări de 22.000 de tone pe an

Micii ar putea dispărea din magazine pentru că directiva UE prevede că de la 1 iunie să se interzică folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui antioxidant, aditivi alimentari ce sunt esenţiali în reţeta de preparare a mititeilor. În 2012, piaţa locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperită de vânzările din retailul modern, potrivit mediafax.ro.

„Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României”, se arată în comunicatul Executivului.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.