Mesajul Prefectului de Ziua Eroilor : „Fără moderație şi echilibru premisa unei coexistențe pașnice ar fi de neconceput”


Prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, a participat astazi la comemorarea Zilei Eroilor Neamului in Bacau si Onesti. Prefectul a vorbit despre pandemie, despre razboi insa accentul l-a pus pe „moderatie si echilibru”, criticand discurile instigatoare care au rolul de a destabiliza tara.

Redam integral discursul prefectului de Bacau :

Comemorăm Ziua Eroilor în poate cel mai complicat context posibil: urmările pandemiei, războiul din imediata noastră vecinătate, dar și revirimentul unor retorici extremiste tind să acapareze spațiul public și, implicit, să umbrească orizonturile vieților noastre. Din realitatea tot mai bruiată de discursuri revanșarde și instigatoare pe care o trăim pare că cineva a eliminat, cu bună-ştiință, moderația și echilibrul. Însă, oricât de nespectaculoase ni s-ar părea ele, fără moderație și fără echilibru premisa unei coexistențe pașnice și durabile ar fi de neconceput.

Ce lecții prețioase ne oferă – astăzi, ca întotdeauna – Eroii Neamului?

Cea mai importantă este lecția sacrificiului: toponime precum Oituz, Cireşoaia, Mărăști sau Mărășești au reprezentat, în urmă cu mai bine de un secol, altarele de sânge pe care s-au jertfit zeci de mii de ostași români, în timp ce alte mii au fost răniți sau dați dispăruți. Acești compatrioți nu s-au gândit nicio clipă că au de ales – ei au consimțit la sacrificiul suprem călăuziți de credința în neam, patrie și neatârnare, valori pe care avem obligația să le păstrăm vii și să le transmitem generațiilor viitoare.

Avem o moștenire istorică ce ne obligă; un trecut căruia nu-i putem da sens decât edificând pe el un viitor pe măsură. O altă lecție este cea a ironiei istoriei, raportat la cei care astăzi – confundând patriotismului autentic cu naționalismul de paradă – caută, cu cinism, să confiște memoria acestor Eroi, întinând-o prin tot felul de calcule & stratageme politice meschine.

Să nu uităm că în numeroase cimitire, inamicii de ieri își dorm somnul de veci laolaltă, în același pământ pentru care s-au războit pe viață și pe moarte. Plasați de istorie sub pecetea unui tragic destin comun, acești ostași – români, unguri, germani, austrieci sau ruși – se regăsesc uniți în moarte, în vreme ce noi – cei aflați în viață – lăsăm, nu de puține ori, impresia că suntem mai dezbinați & mai învrăjbiți ca oricând! Nu este o întâmplare că, în fiecare an, celebrarea Zilei Eroilor coincide cu Înălțarea Domnului, o altă sărbătoare de căpătâi a românilor: comemorându-i cu evlavie, cinstindu-i plini de recunoștință, păstrându-le vie memoria noi îi înălțăm pe Eroii neamului la eternitate, făcându-i Nemuritori!” – Lucian Bogdanel , prefectul judetului Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.