Meleșcanu ar vrea din nou să candideze pentru Cotroceni. A mai făcut-o, fără succes, în 2000

0

Meleşcanu, susţine că serviciul pe care îl conduce nu se implică în campania electorală, dar precizează că el doreşte să revină în politică după mandatul la SIE, iar despre o candidatură la prezidenţiale spune că nu a discutat cu nimeni, dar e „disponibil”, în cazul în care va exista un interes.

Teodor Meleşcanu a explicat, la Digi24, că înaintea alegerilor din 2012 a fost vorba despre acuzaţii „din afară, fără să existe un argument”. „SIE e considerat de foarte multă lume ca un fel de briceag eleveţian cu care poţi să rezolvi orice. Un instrument mic, un cuţit, cu care poţi să schimbi şuruburi, să repari o motocicletă, o maşină. Din păcate, în momentul în care ai o asemenea imagine, este foarte greu pentru politicieni, pentru publicul larg, să nu creadă că tu nu poţi să faci şi alte lucruri, inclusiv în materie politică”, a spus Teodor Meleşcanu. El a explicat că şeful SIE este singurul numit politic în această instituţie, în timp ce toţi ceilalţi angajaţi, începând cu adjuncţi, sunt numiţi strict pe criterii de competenţă. „Acest lucru îi face pe toţi angajaţii SIE să fie conştienţi că singura apărare pentru ei este apărarea legii. În al doilea rând, nu au niciun fel de motivaţie să ajute pe unii împotriva altora, pentru că ei nu fac politică”, a spus Teodor Meleşcanu.

Şeful SIE a subliniat că, atunci când vine vorba de promovare în cadrul serviciului, criteriile sunt foarte stricte, pe bază de punctaj, astfel încât nimeni nu poate avansa pe baza sprijinului politic. „Chiar dacă ai fost foarte loial unuia în subteran, să zicem, nu te ajută cu nimic în carieră. De aceea, din punctul meu de vedere, nu înţeleg care ar putea fi motivaţia”, a spus Teodor Meleşcanu. Fostul liberal spune că este singurul din cadrul SIE care ţine legătura cu politicienii. „Mai ales în perioadele electorale sau de mai mare tensiune, unul din principiile fundamentale pe care le-am urmat a fost de a avea contacte cu toată lumea. Nu consider că trebuie să dăm unora informaţii despre alţii. Dacă sunt necesare în activităţile decidenţilor, se transmit tuturor, fără favoritisme sau discriminare”, a spus el.

Pe de altă parte, Teodor Meleşcanu a spus că se va întoarce în politică, după această „paranteză deschisă”, cum a numit el mandatul la conducerea SIE. „Îmi place, mi se potriveşte şi aş dori să o exercit în continuare, dar sunt conştient că se va termina la un moment dat sau altul, dar asta nu înseamnă că viaţa mea s-a terminat. Percep poziţia de director al SIE ca o paranteză în cariera politică, o paranteză deschisă, care oricând îmi va da posibilitatea să revin. Mă gândeam că ar fi mare păcat să nu pot fructifica toate informaţiile pe care le-am obţinut în această perioadă”, a spus el. Teodor Meleşcanu a continuat: „Fructificarea se poate face într-o singură situaţie, în care ai o poziţie care îţi dă autoritate şi ai prerogative pe un anumit domeniu, că e politică de securitate, de apărare, cunoşti foarte mulţi oameni din spatele scenei. Dacă e să fac o paralelă a SIE, mă gândesc la perioada din tinereţe când am jucat polo. Era o diferenţiere foarte clară între ceea ce se întâmplă la suprafaţă, spectaculos şi frumos, şi ceea ce se întâmplă sub apă, unde se dau picioare, coate. Sunt două lumi paralele. E foarte important nu să ai o informaţie, dar să înţelegi de ce s-au întâmplat anumite lucruri”.

În plus, spune Teodor Meleşcanu, „îmi doresc să pot veni în fiecare seară la televiziune şi să fac comentarii, să-mi exprim opiniile”. Întrebat dacă ia în considerare o posibilă candidatură la prezidenţiale, şeful SIE a răspuns: „N-am discutat cu nimeni asemenea chestiuni. Din punctul meu de vedere sunt disponibil în cazul în care va exista un interes”. Meleșcanu, fondator al Partidului Alianța pentru România, a candidat, fără succes, pentru funcția supremă în stat în anul 2000.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.