Marii datorinici la stat ai Bacaului: Agricola – 30 milioane; Amurco – 23 milioane; PA&CO – 24 milioane


taxe, cod fiscal 2Mai multe societati din Bacau inregistrau, la sfarsitul anului trecut, datorii de zeci de milioane euro catre bugetul consolidat al statului. Conform unei liste de datornici existenta pe site-ul ANAF, RAFO SA Onesti este contribuabilul cu cele mai mari obligatii restante, in cuantum de peste 1,3 miliarde lei. Acelasi document precizeaza ca rafinaria ar fi formulat mai multe cereri de compensare a restantelor fiscale, ele fiind in curs de solutionare. Situatia RAFO este cu atat mai delicata, cu cat la sfarsitul anului trecut, intr-o prima faza, aproximativ 500 de angajati au fost trimisi in somaj, la lucru ramanand doar personalul ce asigura mentenanta si conducerea rafinariei. La inceputul lui 2013, patronatul rus si-a dezvaluit intentiile privind sistarea activitatii la RAFO si concedierea colectiva a angajatilor, chiar daca pe ultima suta de metri se fac eforturi sustinute pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de Petrochemical Holding.

Producatorul Agricola International, ce activeaza in piata agro-alimentara, a acumulat restante de peste 30 milioane lei catre bugetul de stat, fiind secondat in topul datornicilor de PA&CO International SRL (firma detinuta de afaceristul Costel Casuneanu), cu restante de 24,28 milioane lei, respectiv Amurco SRL cu 23,44 milioane lei. Amurco opereaza fostul Combinat de Ingrasaminte Chimice  (CIC), fiind parte a grupului de firme Inter Agro, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, un apropiat al PSD si sponsor al social-democratilor in campania de la prezidentialele din 2009.

Compania controversatului afacerist Nelu Iordache, Blue Air Transport Aerian SA, inregistra la 31 decembrie 2012, restante de 10,5 milioane lei catre bugetul statului. Situatia tot mai complicata a firmelor detinute de Iordache, pe fondul imensului dosar de frauda cu fonduri europene in care cap de afis este o alta societatea de-a sa – Romstrade, compromite afacerea concesionarii aeroportului international din Bacau, operatiune derulata prin firma Blue Aero, detinuta de Blue Air Transport Aerian.

Datornic traditional la buget, furnizorul de agent termic CET SA contabilizeaza restante de 2,64 milioane lei, dupa ce in anii trecuti societatea patronata de municipalitatea Bacau inregistra datorii de peste 10 milioane lei fata de bugetul statului. Pe lista „restantierilor” intocmita de ANAF apare si societatea Vasion SRL, detinuta de controversatul afacerist PNL Gica Vlasie. Aceasta din urma avea, la finele lui 2012, datorii din TVA neplatit catre bugetul de stat in cuantum de peste 203.000 lei. In majoritatea cazurilor, statul a inceput procedurile de executare silita pentru a recupera de la datornici enormele restante.

Vezi AICI lista cu restantieri la bugetul de stat.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

1 comentariu

  1. Inainte de a arunca „bolovanul”, invatati sa cititi o astfel de lista!
    30 milioane de lei (nu euro!) reprezinta datoriile din toti anii precedenti.
    Datoria de la 31.12 era de 3 milioane de LEI.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.