Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.
Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi. Rata de participare la vot a fost de 72,2%.
Votul va genera cel putin doi ani de proceduri urate de divort cu UE si va pune sub semnul intrebarii viitorul Londrei drept capitala financiara mondiala. Viitorul premierului David Cameron – care a pus in joc soarta unei natiuni pentru un rezultat despre care a prezis ca va fi catastrofic – este pus serios sub semnul intrebarii.
Ce se intampla dupa acest vot ?
După ce vor fi validate rezultatele oficiale ale referendumului, mai există un prag major. Referendumul are rol consultativ și trebuie ratificat în Parlament. Un vot împotrivă dat în Camera Comunelor sau în Camera Lorzilor ar bloca ieșirea țării din UE. Este puțin probabil ca Parlamentul să se opună voinței exprimate de cetățeni.
Conform experților citați de presa britanică, procesul de părăsire a Uniunii Europene va dura cel puțin doi ani. În acest interval, Marea Britanie va continua să fie sub incidența tratatelor și reglementărilor comunitare, dar nu va mai avea drept decizional.
În același timp, Londra va negocia cu oficialii europeni acordul pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, care se va finaliza în acești doi ani.
Sursa: hotnews.ro / stiripesurse.ro