Mai mulți evazioniști în construcții, arestați după perchezițiile de joi. Inculpații au „spălat” 20 de milioane euro

0

În urma acţiunilor din data de 4 septembrie a. c. derulate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul Poliţiei Capitalei s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, s-a dispus reţinerea lui Ioan Preda, Nicoleta Preda, Loredana Năftănăilă, Marin Dumitru, Petrică Paraschiv, Bogdan Ciprian Grigoruţ, Alexandru Tudor, Viorel Radu, Ramona Liliana Mirică, Virgil Mirică, Marian Cocu, Adrian Horea Cocu, Marius Bogza, Daniel Vişan şi Angelica Postolache. De asemenea, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Victor Ţene.

“În perioada 2010 – 2013, inc. Preda Ioan şi Preda Nicoleta, în calitate de administratori ai SC T. SRL – au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale (TVA şi impozit pe profit), transferând sume impresionante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi, în totalitate, în numerar. Prejudiciul produs bugetului de stat de către cei doi inculpaţi se ridică la suma de aproximativ 7,4 milioane de lei. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 2,2 milioane de lei. În perioada 2009 – 2014, inc. Dumitru Marin şi Ţene Victor – care controlează SC I.L.C. SRL şi SC D.I.E. SRL – au contractat lucrări de reabilitare termică, dar şi alte lucrări de construcţii – în principal, în urma câştigării unor licitaţii organizate de instituţii publice. Lucrările de construcţii şi reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajaţii proprii. Ulterior încasării banilor, inculpaţii au transferat în conturile a 9 societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi reţinuţi în cauză, suma totală de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro şi 1.082.818 USD (un total de aproximativ 17.000.000 euro). În vederea diminuării obligaţiilor fiscale, inculpaţii au înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de la societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă către care au şi transferat sumele de bani. Transferurile erau urmate, în aceeaşi zi sau cel mai târziu a doua zi, de retrageri în numerar de aceeaşi valoare sau de transferuri în conturile alte societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă. Toţi banii transferaţi au ajuns prin persoane de încredere în posesia inc. Dumitru Marin şi Ţene Victor. Sumele astfel obţinute au fost reciclate şi introduse în alte circuite economice şi financiare, în vederea disimulării şi ascunderii originii ilicite a fondurilor”, se arată în comunicat.

Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la aproximativ 35 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 85 milioane de lei. 14 dintre inculpaţii reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, faţă de doi dispunându-se măsura preventivă a controlului judiciar. De asemenea, se va propune arestarea în lipsă a altor doi inculpaţi care se sustrag de la urmărirea penală.

Joi, 4 septembrie, polițiștii au efectuat 105 percheziții în capitală, dar și în locații din alte 11 județe, între care și județul Bacău. Oamenii legii au vizat mai multe persoane fizice si juridice, banuite de evaziune fiscala si spalare de bani in domeniul constructiilor, prin folosirea de achizitii fictive si firme fantoma. La percheziții au participat peste 350 de polițiști din structurile de investigare a fraudelor.

Perchezițiile au vizat inclusiv Administrația Domeniului Public din subordinea Primăriei Sectorului 5 din București, condusă de Marian Vanghelie (PSD). Edilul a recunoscut în fața jurnaliștilor existența perchezițiilor. „Înțeleg că sunt anumite companii, este un fel de percheziție, nu doar la Primăria sectorului 5. Înțeleg că se caută anumite companii care ar fi eludat statul cu anumite sume. (…) Este o problemă strict economică a unor companii care lucrează în București, în țară”, a precizat Vanghelie, care a participat la ședința CGMB de joi.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.