Mai multe scari de bloc din Municipiul Bacau au fost debransate de la reteaua de apa. CRAB: „Operatorul a inregistrat facturi emise si neachitate, insumand un total de cca. 1 milion lei”


Mai multe scari de bloc din Municipiul Bacau au fost deconectate de la reteaua de apa din cauza datoriilor foarte mari la Compania de Apa. Timp de 2 ani, din cauza starii de alerta, locatarii nu au putut fi deconectati insa odata cu incetarea starii de alerta, CRAB a debransat mai multe scari cu datorii. Din nefericire, exista si foarte multi locatari, care, desi au achitat toate facturile, au fost deconectati. Cele mai multe datorii au fost inregistrate la Asociatiie de proprietari nr. 24, nr. 35 si nr. 163:

Pe tot parcursul starii de alerta, Compania a transmis asociatiilor de propretari care inregistrau debite, numeroase instiintari de plata, neavand dreptul de a debransa in respectiva perioada. In ciuda faptului ca in cei doi ani de stare de alerta, operatorul a inregistrat facturi emise si neachitate, insumand un total de cca. 1 milion lei si s-a confruntat cu o crestere galopanta a tuturor preturilor (energie, carburanti, substante tartare apa etc), a reusit sa achite la randul sau la timp, facturile, tuturor furnizorilor, mai ales in conditiile in care acestia solicitau efectuarea platilor inainte de scadenta.

Atat pe parcursul anului 2020, cat si si in anul 2021, Compania a adus la cunostinta Primariei municipiului Bacau, debitele celor trei asociatii de proprietari debransate in data de 8 aprilie, solicitand sprijinul si intreprinderea demersurilor necesare in vederea achitarii benevole si rezolvarea pe cale amiabila a situatiei (ex: adresa nr. 1960/11.02.2021). Raspunsul primariei a fost unul sec, la data respectiva neexistand interesul de astazi (de dupa debransare), in solutionarea problemelor si nici bunul simt la care domnul primar face trimitere.

In cei doi ani de stare de alerta, in ciuda numeroaselor sesizari, nici una din cele trei asociatii nu a solicitat esalonari, alegand sa asiste pasiv la cresterea debitelor acumulate. Conform Legii nr. 241/2006, Compania este o societate care se autofinanteaza, singura sursa de venit fiind astfel sumele incasate din achitarea facturilor, de catre clientii sai. In lipsa acestor venituri, operatorul se afla in imposibilitatea achitarii, la randul sau, a facturilor emise de catre furnizorii/prestatorii de servicii, cu care se afla in contract, riscand astfel asigurarea unui serviciu de utilitate publica, inclusiv pentru utilizatorii buni platnici. Spre exemplificare, aratam ca doar factura aferenta furnizarii energiei electrice, se ridica la o valoare de 1,2 milioane lei lunar.” a transmis Compania de Apa Bacau

Primarul Bacaului, Lucian Viziteu, acuza CRAB ca nu a procedat conform legii. Mai mult, el spune ca s-a solicitat expres ca locatarii care au achitat facturile sa nu fie deconectati:

Primăria municipiului Bacău nu a dat niciun acord privitor la aceste debranșări cauzate de datoriile asociațiilor. Din contra, s-a solicitat CRAB să nu debranșeze utilizatorii bun platnici și să găsească soluții împreună cu asociațiile de locatari pentru reeșalonarea datoriilor. CRAB are obligația de a notifica înainte de debranșare, astfel încât cei afectați să poată lua măsuri, în caz contrar, debranșarea nu este nici legală și nici posibilă.

Primăria Bacău a informat din timp asociațiile care înregistrează datorii vechi la CRAB, solicitându-le achitarea urgentă a acestora. După finalizarea stării de alertă debranșările sunt din nou posibile, iar unele asociații au datorii către CRAB din anul 2020. Relația contractuală pentru furnizarea apei este doar între asociația de proprietari și CRAB. Ambele părți trebuie să respecte legea! Legea și bunul simț!” a precizat primarul Bacaului, Lucian Viziteu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.