„Magnatul ureei” a oprit activitatea la toate cele sase combinate chimice pe care le detine

0

Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a decis sa opreasca activitatea la toate cele sase combinate de ingrasaminte chimice, ultimele doua fiind inchise zilele trecute, informeaza Economica.net. Nu este prima oara cand Niculae recurge la amenintari legate de inchiderea fabricilor, incercand sa forteze Guvernul sa aprobe facilitati pentru un pret mai mic la achizitia gazelor. 

Ioan Niculae a amenintat de multe ori ca inchide combinatele si trimite peste 6.000 de oameni in somaj. De cel putin trei ori a si facut-o: prin 2008, in 2011 si acum. Este cunoscut faptul ca Ioan Niculae face presiuni, an de an, la Guvern pentru obtinerea unui pret convenabil la gazele naturale utilizate de cele sase combinate chimice ale sale. 

O lunga perioada de timp si-a luat necesarul de gaze de la Romgaz, insa totul s-a oprit pana cand s-a deschis dosarul de la DIICOT. In plus, de la Romgaz, multi ani, InterAgro a luat gaze fara sa le plateasca. Ajunsese la circa 400 de milioane de lei datorie. In primavara acestui an, Niculae sustinea ca a achitat toate datoriile de baza, ramanand „in disputa” 159 milioane lei constand din penalitati.

In plus, la Romgaz mai este si problema dosarului „Gaze ieftine pentru Niculae” de la DIICOT in care Adrian Videanu si Varujan Vosganian, in calitatea lor de fosti ministri ai Economiei, sunt suspectati pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae oferind gaze naturale la preturi mai mici. Procurorii i-au luat in vizor pe Videanu si Vosganian pentru ca ar fi favorizat compania InterAgro, detinuta de magnatul Ioan Niculae, sa obtina preturile preferentiale de la compania de stat Romgaz, cauzand un prejudiciu de 130 de milioane de euro.

Dosarul a fost dezvoltat dintr-un dosar mai vechi, inceput in ianuarie 2012, care-i avea in centru pe Ioan Niculae si angajati ai Ministerului Economiei. Atunci, pe 4 ianuarie 2012, pe numele mai multor directori din cadrul Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si societatii Romgaz s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru ca ar fi favorizat firma InterAgro prin preturi preferentiale la gaze. 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.