Magistratii de la Tribunalul Bacau se alatura protestelor din tara, din cauza modificarilor la pensiile speciale. Vor judeca doar cauzele urgente incepand din 21 iunie

0

Magistratii de la Tribunalul Bacau au decis, in cadrul Adunarii generale din 20 iunie 2023, sa adopte o forma de protest ca urmare a modificarilor preconizate a fi aduse statutului magistratilor, prin schimbare conditiilor de pensionare.

Acestia au transmis, astazi, printr-un comunicat de presa, ca incepand din 21 iunie se va dispune pe o perioada nedeterminata amanarea tuturor cauzelor, cu exceptia celor urgente.

Ce cauze se vor mai judeca

Conform aceluiasi comunicat, se vor judeca cauzele civile : actiune in constatare a nelegalitatii grevei, actiune in suspendare a grevei, suspendara provizorie a executarii, plasamentul in regim de urgenta, ordonanta prezidentiala in materie de minori/familie, ordine de protectie si rapiri internationale. In materie de contencios administrativ se vor judeca doar cauzele de suspendare a actelor administrative art 14 din 544/2004. In materie penala se vor judeca cauzele : cauzele cu părţi in stare de detentie, cauze in care inculpaţii sunt sub imperiul unei măsuri preventive sau măsuri de siguranţă, cauzele de competenţa judecatorilor de drepturi si libertăţi, cauzele în care există riscul îinplinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale următoarele 12 luni si sesizările în vederea confirmarii redeschiderii urmăririi penale.

De ce protesteaza magistratii

Mai mulți judecători și procurori din diferite instanțe și parchete din țară, inclusiv din Capitală, au anunțat că își vor suspenda activitatea pe termen nelimitat. Acești magistrați vor continua să-si desfășoare activitatea doar în cazurile urgente, cum ar fi cele referitoare la măsuri preventive sau cazurile civile în care sunt implicați minori. Deși recunosc că pensiile de serviciu nu ar trebui să depășească indemnizațiile lunare nete, judecătorii și procurorii afirmă că obiectivele din Planul Național de Redresare și Reziliență asumate de Guvern nu trebuie să destabilizeze sistemul judiciar.

Magistrații susțin că vor continua protestul până când se va adopta o reglementare previzibilă care să respecte independența sistemului judiciar și statutul magistraților. Ei solicită un proces legislativ transparent prin care să fie eliminate inechitățile existente și să se țină cont de statutul magistraților, condițiile de muncă și perspectivele generale ale sistemului judiciar.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.