Magazinele de etnobotanice din Bacau au fost inchise


Toate magazinele de tip ‘spice-shop’ din municipiul Bacău, ce comercializau aşa-zisele etnobotanice au fost închise, marţi, în urma unei acţiuni a poliţistilor.
Acţiunea s-a bazat pe faptul că pe 13 noiembrie a intrat in vigoare Legea nr.194/ 2011, care reglementează mai strict şi punitiv comerţul cu asemenea substanţe psiho-active.

‘Dacă până în prezent nu puteam interveni eficient, acţiunile poliţiei, jandarmeriei ori organizaţiilor neguvernamentale având mai mult un rol de ,,temporizare’ în vânzările din ce în ce mai mari de etnobotanice, noua lege intrată în vigoare permite autorităţilor aplicarea de măsuri mult mai responsabile, pe măsura proliferării acestui flagel. Conform noii legi, cei care comercializează substanţe care au efecte psihoactive, în afara celor cuprinse deja pe lista celor interzise, sunt pasibili de închisoare de la doi la opt ani, iar dacă o persoană care a fost spitalizată din cauza consumului acestui gen de substanţe primeşte îngrijiri medicale peste 60 de zile, atunci comerciantul risca închisoare între 6 şi 12 ani.’, a declarat pentru AGERPRES comisarul şef Vasile Oprişan, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.

‘Sper ca între cei ce vor fi sancţionaţi se vor afla şi importatorii unor asemenea produse’, a precizat, la rândul său, pentru AGERPRES, profesorul Vasile Topală, preşedintele fialiale băcăuane a Asociaţiei ‘Pro Democraţia’.

În municipiul Bacău, mai funcţionau, legal, cinci magazine care vindeau produse etnobotanice, dar, sub forme disimulate, ‘magazinele de vise’ sunt mai multe, afirmă poliţiştii băcăuani.

Aceştia spun că până la apariţia noului act normativ erau ‘cu mâinile legate’, atâta timp cât ‘legea avea scăpări’ care le permiteau celor care deţin astfel de afaceri să rămână pe piaţă, comercializând etnobotanice ‘mascate sub diferite şi mereu noi forme de prezentare’, dar şi în condiţiile în care reglementările legislative nu prevedeau intervenţia directă a oamenilor legii şi sancţionarea cu închisoare a celor împlicaţi în comerţul cu etnobotanice.

‘De la începutul acestui an, noi am efectuat 41 de acţiuni pe această linie, am aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 250.000 de lei şi s-au confiscat circa 700 de pliculeţe cu produse, dar mereu apar noi zone de vânzare sub forme neaşteptate’, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău, Florin Podoleanu.

Dacă în tot cursul anului trecut ajunseseră la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău 8 persoane, dintre care şapte adolescenţi, în urma consumului de etnobotanice, în perioada parcursă din acest an s-au înregistrat în aceeaşi unitate medicală 55 de cazuri , în 16 dintre ele medicii apelând la medicaţie şi tratament de reanimare, dată fiind situaţia gravă în care au fost transportate la spital victimele’, a declarat pentru AGERPRES doctoriţa Livia Covrig, şefa Secţiei Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Bacău.

 

Sursa : romedic.ro

1 COMENTARIU

  1. Sa le inchida si sa nu le mai deschida niciodata ! acest magazine de etnobotanice nu numai din Bacau ci din toata tara nu ar fi trebuit sa existe niciodata! cum sa le facem rau voit copiilor nostri? ce suflet au guvernantii ? banii le-au facut sufletele negre!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.