”Mafia Petrolului” face in continuare victime

0

Sorin_BlejnarCinci persoane, printre care un subofiţer de la IPJ Prahova, au fost reţinute pentru trafic de influenţă, omul legii fiind acuzat că a primit 300.000 de euro de la o persoană inculpată în dosarul „Mafia petrolului”, în care este implicat şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), alături de polițist, acuzat de două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată, în dosar au mai fost puse sub acuzare alte patru persoane: Laszlo Jozsef, acuzat de trafic de influență în formă continuată, George Guliu (cel care i-ar fi dat mita polițistului) – acuzat de două infracţiuni de cumpărare de influență în formă continuată, Polifroni Dimu –  acuzat de complicitate la  cumpărare de influență în formă continuată, complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi cumpărare de influență în formă continuată și Necuale Șapera – acuzat de cumpărare de influență în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, din decembrie 2012 și până în prezent, Laszlo Jozsef “a pretins în mod repetat de la  Guliu George suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător al Curţii de Apel Bucureşti, care la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul aceleiaşi instanţe, învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat Guliu să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv”.

Polițistul Constantin Cojanu a primit, în mai multe tranşe, de la Guliu, prin intermediul lui Şapera și Dimu, nu mai puțin de 255.000 euro (din care a restituit 20.000 euro cu ajutorul acelorași persoane). El l-a făcut să creadă pe Guliu că are influenţă asupra unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii, care la rândul său i-ar fi putut determina pe judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, ori pe cei de la Curtea Supremă, care ar fi trebuit să-l judece, să-l elibereze din arest.

„În ianuarie anul acesta, polițistul a mai primit de Dimu, prin intermediar, 60.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra aceluiaşi procuror detaşat la CSM, care la rândul său i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța ori pe cei din cadrul Curții de Apel Constanța,  învestiţi cu soluţionarea dosarului penal în care este judecat un primar din judeţul Constanţa, să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia”, spun procurorii DNA. În caz de nereușită, Dimu i-a cerut lui Cojanu ca, prin intermediul magistratului asupra căruia lăsase se creadă că are influență, să obțină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv.

Cei cinci au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

George Guliu, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL, este arestat în acelaşi dosar cu Dan Florin Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, fiind acuzat de procurorii DNA de evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Dan Florin Secăreanu este şi el acuzat de complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

În acest dosar mai sunt cercetaţi Viorel Comăniţă, fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor, Alexandru Codruţ Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, şi Sorin Blejnar pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Cei cinci au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.