Loteria Română, anchetată penal pentru jocuri de noroc fără licenţă. Peste 130 milioane euro, încasate nelegal

0

Conturile Loteriei Române au fost blocate de procurori pentru venituri din jocuri de noroc fără licență. Prejudiciul estimate depășește 100 de milioane de euro, iar alte 130 de milioane de euro ar fi încasări ilegale, potrivit Riseproject.ro. În același dosar mai sunt urmărite penal trei companii private cu acționariat grecesc: Lotrom, Intracom și Intralot.

Loteria-RomanaProcurorii au calculat până acum un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, pentru că Loteria a făcut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “păcănele”, fără să aibă licență. În plus, anchetatorii vor să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie și  de la cele trei companii private pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanță de urgență a schimbat regulile pe piața jocurilor de noroc.

„Chiar de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, exista obligația Loteriei de a solicita autorizarea anuală a fiecărui aparat în parte (8.000 de lei/an) și licențierea jocului de noroc (25.000 de lei/an)”, susțin procurorii. Ancheta a fost începută de polițiștii antifraudă în 2010 și preluată în acest an de procurorii de la Curtea de Apel București. Afacerea cu „păcănele” s-a bazat pe un contract secret din 2003, care a fost finalizat zece ani mai târziu, în 2013.

Totuși, procurorii au calculat sumele încasate nelegal, de peste 130 de milioane de euro, până în anul 2014. Pentru recuperarea banilor, procurorii au cerut blocarea conturilor tuturor companiilor implicate, dar și alte măsuri asiguratorii. Compania națională este lider detașat pe această piață, cu peste 1.109 de spații în care sunt amplasate aparate electronice „slot machine”. În București, compania statului deține 105 astfel de unități.

Loteria Română a luat 6.263 de aparate electronice de la Lotrom, contract finanțat de celelalte două companii din grupul grec. Banii urmau să fie returnați din încasări. Doar că, potrivit acordului comercial încheiat, aparatele au fost înregistrate pentru un alt joc de noroc -„video-loterie” -, care este taxat diferit. De fapt, problemele sunt chiar mai vechi. Încă din 2006, Loteria ar fi trebuit să plătească taxe speciale pentru „păcănele”.

sokratis kokkalisProcurorii acuză faptul că, sub clauzele secrete, Loteria a făcut, în realitate, afaceri cu alte jocuri de noroc decât cele pentru care avea licență. De aici ar proveni încăsările suplimentare și prejudiciul provocat bugetului de stat. Compania Lotrom a fost înființată în anul 2000 de două companii conectate la un miliardar grec, Sokratis Kokkalis (foto). Mai apoi au intrat în afacere și companii offshore legate de George Copos – eliberat marți din închisoare după ce a fost condamnat anul trecut pentru o altă afacere penală cu Loteria Română.

Kokkalis, 75 de ani, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de euro. El a fost principalul acționar al echipei de fotbal Olimpiakos Pireu și al multinaționalei Intralot – deținătoare a majorității acțiunilor Lotrom și activă în afaceri cu jocuri de noroc în peste o sută de companii din întreaga lume. O investigație a jurnaliștilor germani a arătat că miliardarul elen a fost ofițer STASI – fosta poliție secretă din Germania de Est. Kokkalis a fost implicat personal și în afacerile filialelor sale din București.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.