Locuitorii dintr-o localitate din judetul Bacau pot iesi mai repede la pensie. Legea a fost votata

2

Miercuri, Camera Deputatilor a adoptat legea prin care se extinde numarul de persoane care beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani, fara penalizare. Proiectul legislativ a trecut cu 223 de voturi pentru, 30 contra si 16 abtineri.

Legea reducerii varstei de pensionare se refera la persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zone afectate de poluare remanenta si introduce in lista pentru care se aplica reducerea varstei standard cu 2 ani si persoanele care au locuit in urmatoarele localitati:

Alba: Bistra, Ocna Mureș, Sălciua

Arad: Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu

Argeș: Pitești

Bacău: Comănești

Brașov: Codlea

Giurgiu: Clejani, Giurgiu

Gorj: Letca Nouă

Maramureș: Băiuţ, Borşa, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului, Copalnic Mănăştur

Prahova: Comarnic, Florești, Valea Călugărească

Teleorman: Videle

Actul normativ modifică legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul merge spre promulgare la șeful statului.

De asemenea si bacauanii care au fost afectati de Combinatul de Ingrasaminte Chimice Bacau si de Platforma Petrochimica Onesti beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani. Legea prin care bacauanii, onestenii si locuitorii din localitatile din jur a fost initiata exclusiv de parlamentarii PSD din Bacau, in mandatul trecut si e in vigoare din 2020. Aceasta a fost initiata de deputatul Costel Dunava ( PSD Bacau ).

Legea se referă la persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor și care trăiesc pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.