LISTA SCUMPIRILOR de 1 aprilie. Nu, nu e gluma! Pentru ce vom scoate mai multi bani din buzunar

0

preturi produseRomânii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare incepand cu 1 aprilie. Luni se scumpesc ţigările, ca urmare a devansării cu trei luni a calendarului de majorare a accizelor pentru ţigarete, preţul mediu al unui pachet urmând să depăşească 12 lei. Şi berea va fi mai scumpă, pentru că acciza la bere va creşte cu 10%, conform unei modificări de la începutul anului a Codului Fiscal. Tot de la 1 aprilie, şi românii care solicită eliberarea a două tipuri de paşapoarte – cel simplu temporar şi paşaportul electronic simplu cu valabilitatea de cinci ani – vor achita sume mai mari de la aceeaşi dată. Luni intră în vigoare şi sistemul de coplată la externare, ceea ce înseamnă că pacienţii vor plăti, la ieşirea din spital, indiferent de durata spitalizării, o sumă cuprinsă între cinci şi 10 lei. În plus, de la 1 aprilie vor intra în vigoare şi noile taxe la trecerea podurilor Giurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă.

Coplata la externare

Coplata la externare este prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmând să fie stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de 10. Altfel spus, pacienţii vor plăti la externare, indiferent de durata spitalizării, între cinci şi 10 lei. În Bucureşti, unele spitale au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul „Sf. Maria”. Managerul Spitalului Cinic Floreasca, prof. Radu Macovei, a declarat, pentru Mediafax, că această sumă, fie şi minimă, adică de cinci lei, nu va putea fi încasată de la oamenii cu venituri reduse. „Vom percepe 10 lei drept coplată, însă bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici măcar cinci lei”, a spus Macovei.

Sunt însă spitale unde, duminică, nu era stabilită valoarea coplăţii, motivul fiind legat tot pacienţii fără venituri sau cu venituri foarte mici. În această situaţie se află, de pildă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”. Unii directori de spital nu cred despre coplată, chiar la valoarea ei maximă de zece lei, că ar putea aduce beneficii spitalelor. „Vor fi bani foarte puţini, cât să ajungă pentru cumpărarea chitanţierelor din care să rupem chitanţă pacienţilor care dau coplata”, a declarat managerul unei unităţi sanitare. În 21 martie, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre, a declarat că introducerea coplăţii la externare va genera frustrare printre pacienţi, pentru că nu este însoţită de creşterea calităţii serviciilor medicale.

Cu cât se scumpesc ţigările

Fumătorii vor plăti mai mult pe un pachet de ţigări, de la 1 aprilie. Ţigările se vor scumpi din cauza majorării accizelor de la 79,19 euro la 81,78 euro pe 1.000 de ţigarete. Guvernul a decis să decaleze cu trei luni calendarul de creştere a accizelor la ţigarete, astfel încât majorarea să fie aplicată în fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie cum a fost până în prezent. Noile accize se vor aplica în perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014 şi vor genera încasări suplimentare la buget. În prezent, preţul mediu al unui pachet de ţigări este de 11,9347 lei şi va putea ajunge la 12,32 lei, după majorarea accizelor.

Berea va costa mai mult

Tot de la 1 aprilie se scumpeşte şi berea, pentru care accizele vor creşte cu 10%, potrivit unei modificări a Codului Fiscal, aprobată de Guvern la începutul acestui an. „De la 1 aprilie acciza la bere creşte cu 10%. Dar încasările la buget nu vor creşte cu 10%. O măsură similară s-a luat în Cehia, dar ulterior s-a revenit asupra deciziei, care nu a avut impactul estimat de autorităţi”, a declarat pentru gândul Romulus Dascălu, preşedintele patronatului Garant. Potrivit modificării Codului Fiscal, pentru bere va fi aplicată o acciză mai mare, de 0,8228 euro/hl/1 grad Plato (faţă de 0,748 euro) şi de 0,473 euro/hl/1 grad Plato pentru producătorii independenţi cu o capacitate de producţie anuală ce nu depăşeşte 200.000 de hectolitri (faţă de 0,43 euro în prezent). Asociaţia Berarii României a avertizat, încă de la începutul anului, că majorarea accizei va duce la scumpiri şi, implicit, la scăderea consumului şi la reducerea veniturilor colectate la bugetul de stat. Constantin Bratu, directorul general al asociaţia Berarii României, a declarat  că taxele colectate pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din preţul unei beri.

Cât va costa un paşaport

De luni se scumpesc şi paşapoartele. Direcţia Generală de Paşapoarte a anunţat că două din tipurile de paşapoarte existente vor costa mai mult. Astfel, românii vor plăti mai mult pentru  paşaportul simplu temporar –  adică vor da 100 de lei faţă de 84 de lei – şi pentru paşaportul electronic simplu cu valabilitatea de cinci ani – al cărui preţ va fi de 270 lei faţă de 244 lei. Pentru paşaportul electronic simplu pentru minori cu vârsta până la 6 ani, valabil trei ani, preţul rămâne acelaşi – 244 lei. Taxa consulară, de 32 de lei, rămâne şi ea neschimbată. Nici tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, în valoare de 100 lei, nu se modifică.

Taxe de pod mai mari

De la 1 aprilie vor intra în vigoare şi noile taxe la trecerea podurilor Giurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă. Este vorba despre a doua etapă a majorării taxei de pod aplicate de CNADNR, prima fiind aplicată în februarie. Astfel, taxa pentru traversarea podului Giurgeni-Vadul Oii va fi de 11 lei pentru autoturismele şi vehiculele mai mici sau de 3,5 t,  26 lei pentru microbuze şi  43 lei pentru autobuze. Pentru podul Feteşti-Cernavodă, autoturismele sau vehiculele mai mici de 3m5 tone vor plăti 13 lei drept taxă, microbuzele 47 lei şi 64 lei pentru autobuze, autocare şi vehicule de 12 tone sau mai mari.

Sursa: Gandul


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.