Legea darii in plata, adoptata. Debitorii cu greutati la plata ratelor vor putea preda bancii cheile casei in 15 zile de la promulgare

0

Parlamentarii au votat cu 207 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva ultima varianta a Legii darii in plata (sau, la rigoare, „Lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite”), urmand ca legea sa fie trimisa Presedintiei pentru a fi promulgata. Daca Iohannis o promulga, legea va deveni operationala dupa 15 zile.

Bancherii au avertizat ca e o lege neconstitutionala, cerand modificari pe care initiatorii le considerau ei insisi  a fi neconstitutionale.Principalele 3 puncte de disensiune intre initiatorii legii si contestatarii acesteia:

  • 1. Daca sa existe un plafon pana la care legea se va aplica si daca da, care sa fie acela. In final, legea  se va aplica doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro. .
  • 2.Daca legea sa se aplice retroactiv, inclusiv la cei  care au fost deja executati silit sau in curs de executare silita.In final, s-a decis ca darea in plata sa se aplice si celor aflati in executare silita si celor la care executarea silita s-a incheiat.
  • 3. Daca legea sa se aplice doar pentru creditele avand ca destinatie locuinte sau pentru orice fel de credite garantate cu ipoteca. In final, legea se va aplica doar in cazul in care creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă

Sursa: hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.