Lectie de sifonare a fondurilor UE: CJ Bacau a „spart 40.000 euro pe organizarea unui targ ce a trecut neobservat

0

Fondurile europene par sa fi devenit principala atractie a politicienilor cocotati la varful administratiei bacauane. Un exemplu in acest sens este proiectul derulat de Consiliul Judetean (CJ) Bacau avand ca obiect impulsionarea consumului de peste in regiunea Nord-Est. In cadrul proiectului au fost organizate doua „targuri” de profil in Bacau si Iasi, cu un cost total de 338.000 lei. Cel din Bacau a avut loc la Centrul de Afaceri si Expozitii (CAE)  pe 27 aprilie 2013, in week-end-ul de Florii, trecand nebagat in seama de publicul bacauan. CJ a cheltuit cu acest prilej aprox. 170.000 lei din care 29.000 lei cheltuieli cu inchirierea spatiului pus la dispozitie de CAE Bacau. Ce s-a facut cu restul banilor?

targ_peste_Bacau (4)Targul piscicol  a fost deschis in sambata Floriilor (24 aprilie) la 9 dimineata. La „ceremonie” au participat cateva zeci de persoane, in cea mai mare parte sefi de institutii deconcentrate, dar si vicepresedintele CJ Bacau, Ionel Floroiu, subprefectul Dorian Pocovnicu precum si alti oficiali din administratia bacauana. Datele aflate in posesia Bacau.NET  releva ca titularul proiectului, CJ Bacau, a „spart” o suma consistenta de bani pentru organizarea unui eveniment peste care s-a asternut linistea odata cu finalizarea ceremoniei de deschidere (click foto).

Buget targ POPCostul targului s-a ridicat la aprox. 170.000 lei din care 29.000 lei cheltuieli cu inchirierea spatiului de la CAE Bacau (fa click pe poza). De restul banilor, afirma functionarii din echipa de proiect, CJ a mediatizat evenimentul, in diferite moduri. Cum? Lista cu cheltuielile aferente organizarii targului piscicol amintit da dureri de cap oricarui om cu … scaun la cap. Pentru organizarea spatiului expozitional cu mobilierul „adecvat”, CJ a cheltuit 45.000 lei (10.000 euro)! Fotografiile atesta ca hala nu a parcurs prefaceri deosebite, standurile aduse fiind cat se poate de normale. Aceleasi imagini dovedesc ca targul piscicol nu s-a bucurat, nici pe departe, de atentia scontata, bacauanii fiind prinsi cu febra pregatirilor de Paste. Banii au fost, insa, cheltuiti cu generozitate de CJ.

Receptia de la deschidere si receptia din prima seara de targ au costat impreuna 25.000 lei (peste 5000 euro). Alte 14.000 lei au fost cheltuite cu „creatia” si difuzarea unui spot publicitar radio, iar 25.000 de lei au fost cheltuite cu promovarea targului pe 5 panouri publicitare din mun. Bacau. Aproape 1000 de euro a costat organizarea unei conferinte de presa in cadrul targului, organizatorii realizand, in plus, mai multe materiale promotionale: pixuri, brelocuri, agende etc. 6000 de lei (aprox. 1500 euro!) au costat elaborarea si publicarea unor comunicate de presa asociate „evenimentului”.

Cum s-au impartit banii europenilor

Cheltuielile de promovare, mediatizare si organizare a targului piscicol n-ar fi atras – probabil – atentia daca in cadrul proiectului „PROMOVAREA PRODUSELOR PISCICOLE SI DE ACVACULTURA” nu ar fi existat, deja, contractate servicii de reclama si publicitate. Potrivit site-urilor de achizitii publice, in februarie 2013 societatea Carta Office SRL castiga contractul de „realizare si difuzare materiale de promovare aferente campaniei de informare si promovare a efectelor benefice ale consumului de peste proaspat”. Suma contractului, una deloc modica: peste  470.000 lei (peste 100.o00 euro). Majoritatea materialelor de promovare produse de Carta Office au fost distribuite in Bacau, impanzind si targul piscicol, pentru organizarea caruia CJ a „cheltuit” zeci de mii euro la capitolul… promovare.

„Raul” fusese facut mai inainte. In toamna lui 2012, mai exact in septembrie, cand multilateral dezvoltata firma ieseana Addvances Strategic Solutions a castigat contractul de realizare de studii de piata, media planul si identitatea vizuala a campaniei de informare si promovare a efectelor benefice ale consumului de peste prospat în cadrul proiectului „PROMOVAREA PRODUSELOR PISCICOLE SI DE ACVACULTURA”. Contractul atribuit Addvances s-a cifrat la 150.000 lei, societatea ieseana ocupandu-se de planificarea expunerii media a intregului proiect.

Procentele Addvances, furt ca la alegeri

Marti, 23 iulie 2013, la sediul CJ Bacau a fost organizata o conferinta de presa ce a marcat finalizarea proiectului de promovare a produselor piscicole si de acvacultura. La conferinta a participat echipa de proiect, un oficial al Addvances (o oarecare Teodora) dar si vicepresedintele CJ Bacau, Ionel Floroiu.

Addvances rezultate POP studiu piata Cum sade bine unei campanii de constientizare derulata pe bani europeni, reprezentantul Addvances a dat la iveala mai multe tabele si diagrame cu procente din care a rezultat, indubitabil, ca la finalizarea proiectului au fost atinse toate tintele stabilite in prealabil. Marele anunt: potrivit cercetarii sociologice elaborate de Addvances (studiu de piata), dupa 6 luni de implementare a proiectului procentul consumatorilor de peste a crescut de la 97,3 la suta la 99,5 la suta: un amarat de 2,2 la suta (click imagine).

Chiar si asa, procentul contabilizat de Addvances e lovit de nulitate in conditiile in care, potrivit documentelor prezentate de aceeasi firma ieseana, marja de eroare a cercetarii sociologice amintite („studiu de piata”) are o valoare dubla fata de cresterea constatata. Conform datelor Addvances, „eroarea maxima de reprezentativitate urmarita este de plus minus 5 la suta”. De necrezut, cum s-ar zice!

Practic si faptic, marja de eroare a simulacrului de studiu realizat de Addvances pulverizeaza cresterea fictiva a consumului de peste („pe ultimele 6 luni”) identificata de firma ieseana.

„Nicio o masa fara peste”

Vicepresedintele CJ Bacau a declarat in cadrul conferintei de presa ca in ultimii 22 de ani consumul de peste a scazut vertiginos si capop conferinta 23 iulie proiectul derulat de institutia bacauana a revigorat acest capitol sensibil. Ionel Floroiu a rememorat faimosul dicton comunist „nicio masa fara peste”, cu care regimul Ceausescu obisnuia sa camufleze foametea anilor ’80.

La intrebarea privitoare la costul de organizare a targului piscicol din 24 aprilie echipa de proiect a dat-o cotita, acelasi Floroiu sugerand ca raspunsul sa fie remis Bacau.NET in scris de catre CJ. Ulterior, Manuela Antohi – sef serviciu in cadrul CJ – a exemplificat mai multe tipuri de cheltuieli efectuate cu prilejul organizarii targului amintit, lasand de inteles ca fiecare leu a fost cheltuit cu cap.

„In ultimii 22 de ani consumul de peste a scazut dramatic. Pe vremea lui Ceausescu se spunea «nicio masa fara peste». Iata ca acum revenim din nou la peste. A fost un proiect de succes si speram sa se vada in timp efectele lui”, a declarat Floroiu.

Proiectul „Promovarea produselor piscicole si de acvacultura” a avut o valoare de 1,62 milioane lei din care 1,27 milioane lei finantare europeana. Proiectul s-a derulat intre iulie 2011 – iulie 2013.

 

 

 

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.