Klaus Iohannis și-a anunțat oficial demisia din funcția de președinte al României, în cadrul unei conferințe de presă susținute la ora 14:10. Acesta va demisiona pe 12 februarie 2025.
Declaratie Demisie Klaus Iohannis
„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni aș fi plecat din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată, n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României s-ar fi votat suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!„
Decizia vine în contextul în care Parlamentul urma să dezbată o cerere de suspendare, iar partidele AUR, POT, SOS și USR intenționau să voteze în favoarea acesteia. Este nevoie de cel puțin o treime din numărul parlamentarilor, adică cel puțin 155 de semnături. De această dată s-au alăturat demersului și parlamentari ai USR, astfel că există un total de 178 de semnături mai departe.
Iohannis și-a continuat mandatul și după decembrie 2024, ca urmare a anulării alegerilor prezidențiale, însă demisia sa pune acum capăt acestei situații incerte. Urmează ca procedurile constituționale să stabilească cine va prelua interimatul funcției. Cel mai probabil, seful Senatului – Ilie Bolojan – va deveni presedinte interimar, pana la alegerile prezidentiale din mai.
10 ani de m…
era timpul nesimtitul!
huuuu achita cei 260.000 euro la anafff