Klaus Iohannis, în Bacău: „Dacă aș fi fost în locul lui Băsescu, aș fi demisionat”

0

Klaus Iohannis, președintele interimar al PNL, s-a aflat sâmbătă în Bacău unde a participat la conferința regională a organizațiilor liberale din Moldova. Primarul Sibiului a apărut într-o conferință de presă alături de primarul Bacăului, Romeo Stavarache, declarând că la congresul extraordinar al PNL, programat pentru 28-29 iunie, concurența în partid va fi încurajată prin renunțarea la votarea candidaturilor pe liste. 

iohannis stavaracheLiderul PNL a afirmat, cu referire la scandalul din familia prezidențială, că dacă ar fi fost în locul lui Traian Băsescu ar fi demisionat din funcție. Iohannis a apreciat scandalul drept cea mai gravă problemă politică a ultimilor 10 ani, dar că tranșarea acestuia cade în sarcina sistemului judiciar nu a politicienilor. „Noi politicienii trebuie să ne retragem din discuție. Procurorii și judecătorii să facă lumină în acest caz. Ca cetățean vreau să știu cât de implicat este sau nu președintele României în acest caz. Cât de departe merge implicarea lui Traian Băsescu? Acest răspuns poate veni doar de la magistrați”, a declarat Iohannis, adăugând că scandalul din familia prezidențială a compromis imaginea României peste hotare. „Dacă aș fi fost în locul lui Traian Băsescu, aș demisiona”, a spus Iohannis.

Liberalul a dezvăluit că la congresul extraordinar al PNL, de la sfârșitul lui iunie, bătălia pe funcții va fi lăsată la liber, iar delegații nu vor avea de votat liste de candidați. Iohannis a mai spus că la congres vor fi rediscutate „rolul și dimensiunea organelor de conducere ale partidului” și că și-ar dori ca primarul Bacăului să candideze la o funcție în conducerea centrală a partidului. Edilul sibian a declarat că Stavarache este „unul dintre cei mai puternici, respectați și buni oameni din conducerea partidului”. „Mi-aș dori foarte mult să fie în echipa de conducere cu mine”, a mai spus el.

Iohannis a vorbit și despre prezidențialele din acest an, asumându-și statutul de principal candidat la polului de dreapta ce urmează să se constituie odată cu fuziunea dintre PNL și PDL. În acest context, șeful PNL a declarat că a învățat o mare lecție de la sibienii săi și că etnia germană sau confesiunea luterană nu mai pot fi privite cu prejudecată în România secolului XXI. „Cineva încearcă să ne vândă o poveste că România nu a ajuns încă în secolul XXI. Eu vă spun că a ajuns. Românii sunt extrem de toleranți și extrem de deschiși. La Sibiu cred că m-au ales și etnicii germani, cei o mie și ceva. Ca să ajung primar am primit aproape 60.000 de voturi și aceia au fost românii. Această lecție pentru mine a fost valoroasă fiindcă a dovedit, practic, că pentru oameni nu contează neapărat dacă este ortodox, luteran sau catolic. Probabil contează dacă este creștin și aici pot să ridic și eu mâna”, a declarat președintele PNL.

La conferința regională, desfășurată la Centrul de Afaceri și Expoziții, au participat câteva sute de delegați ai organizațiilor PNL din Moldova, precum și conducerile acestora. La conferință au mai participat parlamentarii liberali din regiune. Printre cei așezați în prezidiu s-au numărat Cristi Adomniței, liderul PNL Iași sau Dorinel Ursărescu, liderul PNL Neamț, precum și europarlamentarii liberali Cristian Bușoi și Eduard Hellvig. Alături de Iohannis s-a aflat contracandidatul său la șefia PNL, nebulosul parlamentar Ioan Ghișe, ajuns primul în sala de ședințe. Printre liderii centrali ai partidului care au venit la Bacău s-au mai numărat Ludovic Orban, Rareș Mănescu, Alina Gorghiu, dar și Varujan Vosganian. Presa nu a avut acces la lucrările propriu-zise ale conferinței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.