Kelemen Hunor: Aștept ca prefectul din Bacău să se sesizeze în cazul cimitirului internațional Valea Uzului

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, așteaptă ca prefectul din Bacău să se sesizeze în cazul cimitirului internațional Valea Uzului. El spune că autoritățile locale din Dărmănești au construit cruci pentru eroii români fără a avea avize și autorizații, „aspecte care țin de zona penală”, relatează Mediafax.
Kelemen Hunor a declarat, luni, la Deva, într-o conferință de presă, că maghiarii nu au nimic împotriva construirii unui monument în cinstea eroilor români care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, dar că acesta nu trebuie amplasat peste rămășițele altor soldați identificați.

„Autoritățile din Dărmănești au făcut o greșeală uriașă, administrativă și politică. Au intrat pe teritoriul unui alt județ și nu au cerut aprobare. Nu au avut autorizație de construcție, nu au avut avize. Ei au intrat în zona penală. Aștept de la prefect și de la instituțiile statului o sesizare, deoarece în cazul cimitirului din Valea Uzului este o acțiune care trece de zona civilă, intră în zona penală. Au intrat într-un spațiu sacru și au făcut o greșeală uriașă. Nu avem nimic împotrivă să facă un monument în cinstea eroilor români care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, dar nu peste rămășițele altor soldați identificați. Din acest punct de vedere, greșeala morală este și mai mare decât cea administrativă”, a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, soluția pentru rezolvarea problemei este restabilirea situației anterioare și scoaterea crucilor din beton de pe mormintele soldaților maghiari.
„Se poate deschide o nouă parcelă în continuarea Cimitirului Valea Uzului, există un acord între România și Ungaria, sunt reglementări internaționale pentru cimitirele de război, cum se procedează. Cred că autoritățile române trebuie să facă un pas hotărât, categoric și foarte repede”, a subliniat liderul UDMR.
Poliţiştii din Bacău au declanşat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români.
Sursa : hotnews.ro

Lasa un comentariu

6 comentarii

  1. Greseala este a noastra, a romanilor ca i-am acceptat atat in tara noastra sfanta si pe pamantul aparat de inaintasii nostri cu sacrificiu suprem. Sa se duca „la Ungaria” lor si sa faca ce vor acolo. Sa nu uite ca romanii au mai pus acum 100 de ani drapelul Romaniei pe parlamentul ungar. Poate vor sa isi aduca aminte…. Slave eroilor jertfiti pe campurile de batalie pentru apararea pamantului ROMANIEI!

  2. Da de and Moldova ai teritoriul Ungariei nam nimic cu ungurii dar pe teritoriul României sa respecte legile

  3. Kelemen sa duc? an Ungaria dac? nui convine an România nu-l tine nimenea cu for?a ce ar fi se duc? români an Ungaria s? cear? autonomie. EU cred car trebuie internat la un spital de nebuni

  4. Da bine spuneti … Cineva cu un buldozer sa indepte situatia: nu raman decat cele invelite in folie , restul la pamant!

  5. Si noi asteptam ca aceasta etnie sa se integreze in tara si comunitatea pe care a parazitat-o destul . Cefele groase ale UDMR sunt sudoarea romanilor si mana acestei tari si dorim in viitorul apropiat sa fie exclusi din orice for decizional sau sa isi dea cu parerea mai mult decat trebuie si sa se comporte ca cetateni ai aceste tari. Invadatorii si parazitii au destula ingaduimta ca li se pemite sa aiba o cruce la cap. Vesnica pomenire si cinstire eroilor neamului !! Sper ca aceasta clasa politica bolnava sa se straduiasca sa faca un gest corect , macar in campania electorala . Bravo primarului din Darmanesti.

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here