Judecătorul Adrian Bordea este noul preşedinte al CSM

0

Judecătorul Adrian Bordea a fost ales, luni, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu majoritate de voturi.

csmJudecatorul Adrian Bordea a fost ales presedinte al CSM, cu 14 voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere, relateaza Agerpres. El o inlocuieste la conducerea CSM pe Oana Haineala Schmidt. Alegerile au avut loc luni, 6 decembrie, in prezenta sefului statului, Traian Basescu. Acesta din urma a avut un schimb acid de replici cu procurorul general, Tiberiu Nitu, pe care l-a atentionat ca-i va telefona ori de cate ori sesizeaza derapaje in functionarea sistemului judiciar.

Potrivit unui articol publicat de Romania Libera in editia sa electronica, Adrian Bordea este nepotul temutului general de Securitate Aron Bordea, membru al unui complet care a dispus eliberarea din arestul preventiv a unor înalţi ofiţeri SRI, foşti ai Securităţii. În proiectul de management al judecătorului Adrian Bordea, candidat la funcţia de preşedinte al CSM, se ascunde o capcană cumplită, care ar putea subordona Justiţia intereselor unor organizaţii sindicale ale judecătorilor sau procurorilor, notează România Liberă. Bordea vrea “încurajarea reprezentării asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pentru participarea la şedinţele comisiilor/CSM, ca alternativă viitoare a sistemului greoi de consultare”.

Preşedintele CSM are un rol extrem de important şi anume acela de a-i desemna pe membrii CSM pentru elaborarea unor acte normative de către Parlament sau Guvern, după caz. De persoanele desemnate de preşedintele CSM depinde conservarea principiilor statului de drept consacrate deja în texte de lege, ca spre exemplu principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii penale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.