Ivancea : În loc să asigure fonduri pentru punerea în siguranță a conductei de aducțiune, primarul Viziteu creează sinecuri pe bandă rulantă

Presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, il acuza pe primarul Bacaului ca nu respecta obligatiile legale in ceea ce priveste ”punerea in siguranta a conductei de aductiune de la Valea Uzului”.

Mai mult, Ivancea ii reproseaza lui Viziteu ca foloseste banii publici pentru infiintarea a 16 noi posturi care vor costa bacauanii peste 1.25 mil lei anual:

“ În loc să asigure fonduri pentru punerea în siguranță a conductei de aducțiune Valea Uzului – Grigoreni, potrivit obligațiilor legale, primarul Viziteu creează sinecuri pe bandă rulantă: peste 1,25 milioane lei/an costă viitorul Centru Comunitar, a cărui funcționare – sunt înființate 16 posturi – echivalează cu cel puțin 260.000 lei salarii și peste 100.000 lei utilități.
Cu acești bani putea fi pornită, fără probleme, reabilitarea conductei de aducțiune, dar problema apei nu este o prioritate pentru administrația Viziteu – sinecurile, DA.

👉Prin adresa nr. 21822 din 3 martie 2022, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) a pus în vedere UAT Municipiul Bacău că, în calitate de proprietar al conductei de aducțiune Valea Uzului – Grigoreni, trebuie să efectueze demersurile „necesare pentru recuperarea costurilor de la proiectantul/constructorul investițiilor realizate prin măsura ISPA 2002/RO/16/P/PE/018”. Adică, recuperarea prejudiciului de la cei care, în 2011, au încuviințat construirea și recepționarea unei conducte cu neconformități și abateri de la proiect.

În loc să urmeze indicațiile clare trasate de MIPE, precum şi decizia ADIB, Primăria vrea să se spele pe mâini cu recuperarea prejudiciului și reabilitarea conductei, inovând & inventând un proiect de hotărâre (pct. 3 pe ordinea de zi) care nu este decât o insultă la adresa consilierilor locali, în condițiile în care nici operatorul CRAB, nici ADIB nu sunt proprietarii respectivei aducțiuni, a cărei consolidare este sarcina exclusivă a Primărie.

Municipiul Bacău a primit finanțare din fonduri de preaderare ISPA, în urmă cu 20 de ani; fosta RAGC, aflată atunci în subordinea directă a Primăriei, a implementat proiectul – NU CRAB, NU ADIB. Toate ițele duc la Primărie.
Pe cale de consecință, proprietarul conductei, adică UAT Bacău, nu se poate sustrage responsabilității de punere în siguranță a obiectivului.

Bine că banii băcăuanilor pot fi risipiți cu nonşalanță pe sinecuri foarte costisitoare, în loc să fie folosiți – cu chibzuință – pentru rezolvarea problemelor reale şi stringente ale oraşului, de exemplu pentru reabilitarea conductei.
Transformat în „dispecer”, Viziteu pasează şi distribuie către asociații ADIB responsabilități pe care MIPE i le-a trasat lui, în baza calității de primar şi de proprietar al aducțiunii.
Cum să impui în sarcina celorlalți asociați ADIB, ceea ce cade în obligația Primăriei Bacău?

Proiectele pe care primarul, în calitate de inițiator, le prezintă Consiliului Local nu sunt nici „decrete”, nici „hotărâri judecătorești” care să fie impuse cuiva cu titlu obligatoriu – poate că dlui. Viziteu nu i-a comunicat nimeni că CL nu pronunță „dictate” sau „ordonanțe” care nu admit nicio discuție, ci doar se execută orbește.

Subliniez, în final, că ADIB a venit în sprijinul Primăriei, elaborând – pe cheltuiala membrilor asociați – atât expertiza tehnică a conductei, cât și documentația tehnică DALI, necesară contractării lucrărilor de punere în siguranță a aducțiunii Valea Uzului – Grigoreni. Dar asociații ADIB nu pot ține loc de primar la Bacău deși s-ar descurca, fără îndoială, mult mai bine!” a precizat Ivancea


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentCat este salariul mediu in Bacau si cu cat a scazut fata de anul trecut
Articolul urmatorAm verificat site-uri cu istoric auto după numărul VIN

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.