In perioada urmatoare, inspectorii ITM Bacau vor efectua actiuni de control avand ca obiect identificarea si sanctionarea angajatorilor care platesc salariatilor sume de bani mai mari decat cele declarate si pentru care nu se vireaza contributii si impozite la stat.
„Conform Ordonantei de urgenta 117/2021 privind modificarea si completarea Legii 53/2003 Republicata – Codul Muncii – acordarea unor drepturi salariale nete mai mari decât cele constituite și evidențiate în statele de plată ale salariaților a fost reglementată drept contravenție. Fapta de a acorda un salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale va fi sancționată cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.
Fenomenul dezavantajeaza salariatii in special in ce priveste dreptul la pensie care se bazeaza pe principiul contributivitatii. Principiul reglementeaza ca, in functie de sumele pe care le platesti la asigurarile sociale in timpul activitatii ca salariat vei primi , la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta si stagiu de cotizare, o pensie mai mare sau mai mica. Prin urmare un salariu declarat foarte mic inseamna, la sfarsitul activitatii , o pensie foarte mica.” a anuntat ITM Bacau
Actul normativ mai sus mentionat redefineste și sancționeaza si munca nedeclarata astfel: Primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă (și nu ”în afara programului de lucru”) stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. Astfel, primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial va fi sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.
Ordonanta de urgenta reglementeaza si un alt aspect foarte important pentru salariati si referitor la care se primesc, lunar, foarte multe reclamatii: intarzierea platii salariului. Depășirea, cu mai mult de o lună, a termenului stabilit în contract pentru plata salariului constituie, de acum, contraventie: ”Încălcarea de către angajator a obligației prevăzute (…) cu mai mult de o lună de la termenul de plată a salariului stabilit în contractul individual de muncă va fi sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.
In urmatoarea perioada munca nedeclara si cea subdeclarata reprezinta principalele obiective urmarite, pe parcursul derularii actiunilor de control, de catre inspectorii de munca.
Comunicat de presa ITM Bacau