ISU face bilantul dupa inundatiile din comuna Negri: 40 de persoane evacuate; 30 de gospodarii afectate

0

Urmare a precipitațiilor abundente înregistrate în perioada 30.06.2013 – 01.07.2013, în comuna Negri, satul Mâgla, județul Bacău, s-a produs revărsarea pârâului Mora, afluent al râului Siret, fiind inundate 30 de gospodării, obiective socio-economice și terenuri agricole.

isu prefecturaEchipaje ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bacău au intervenit pentru evacuarea a 29 de persoane si 79 de animale, fiind pregătite spații de cazare la Școala Gimnazială din comuna Negri și la Grădinița din satul Prăjești, comuna Prăjești.  Alte 11 persoane s-au autoevacuat, fiind cazate la rude. Din cauza revărsării pârâului Mora, drumul județean  207D este impracticabil pe o porțiune de circa 200 m, , pe raza satului Mâgla,  accesul în zonă fiind asigurat pe rute ocolitoare.

Pentru evacuarea apelor deversate din pârâul Mora și acumulate în incinta îndiguită, în cursul zilei de ieri,1 iulie 2013, prefectul Claudiu-Octavian Șerban a convocat ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care s-a hotărât necesitatea executării unei breșe în digul de apărare de pe malul stâng al Siretului, în satul Mâgla, comuna Negri.

Astfel, la propunerea  Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău, Comitetul ministerial din cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice a aprobat executarea breșei în digul de apărare amplasat pe malul stâng al râului Siret, în zona localității Mâgla, comuna Negri, cu asistența tehnică a specialiștilor Serviciului de Gospodărire a Apelor și Administrația Bazinală de Apă Siret, pentru a putea asigura scurgerea apelor deversate  ale pârâului Mora și evitarea inundării locuințelor din apropiere.

Echipaje ale societății E-ON au acționat pentru remedierea defecțiunilor privind alimentarea cu energie electrică în satul Mâgla dar și în localitățile Izvorul Berheciului, Odobești, Dămienești, Roșiori, Corbasca. În prezent, locuitorii a 28 de gospodării s-au întors în locuințele lor. Familiile din 2 gospodării în care locuințele se află în stadiu avansat de degradare fizică (ce nu a fost determinată de precipitații) au rămas să locuiască, temporar, la rude.

Se lucrează cu o echipă a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bacău pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie din comuna Gura Văii. De asemenea, echipe ale E-ON lucrează pentru remedierea defecțiunilor privind alimentarea cu energie electrică în satul Bâcioiu, comuna Corbasca și o echipă aparținând societății Romsilva derulează lucrări de repunere în funcțiune provizorie a podețului de acces în comuna Corbasca între satele Fulgeriș și Pogleț. Lucrările se vor finaliza în 3 zile, accesul în satul Fulgeriș fiind asigurat pe ruta ocolitoare prin comuna Pâncești.

Pagubele produse de ultimele precipitații în județul Bacău sunt evaluate începând de astăzi de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai Consiliului Județean, Inspectoratului de Stat în Construcții, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, și ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Bacău.

Sursa: Prefectura Bacau

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.