IRES: 2.000 lei – suma pe care 52% dintre români o consideră necesară ca venit minim lunar

0

Peste 50% dintre români consideră că pentru o persoană ar fi suficient un venit lunar de minim 2.000 de lei pentru un trai decent, arată un studiu dat publicității sâmbătă de IRES. Potrivit cercetării, un român din 100 declară că banii pe care îi are îi permite să aibă tot ce își dorește.

Cei mai mulți dintre participanții la studiu, 39%, spun că banii pe care îi au abia le ajung de la o lună la alta. 29% spun că reușesc să se descurce cu banii pe care îi au, 14% că banii pe care îi au le permite să trăiască bine și doar 1% spun că banii câștigați le permit să aibă tot ce își doresc. 16% din persoanele intervievate consideră că banii pe care îi au nu le ajung nici pentru strictul necesar, arată realizatorii sondajului. Cei mai mulți dintre respondenți sunt de părere că unei persoane care locuiește în România i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2.000 de lei – 52%.

În același timp, aproximativ un sfert dintre aceștia (26%) sunt de părere că un venit de 1.000 este suficient pentru ca o persoană să aibă o viață decentă. Din totalul persoanelor intervievate, 10% sunt de părere că pentru un trai decent este necesar un venit lunar de minim 3.000 de lei, 5% de minim 4.000 de lei, în timp ce aproximativ 2% consideră că ar fi nevoie de un venit peste 4.000 de lei pentru a avea un trai decent, aceeași proporție care consideră că un venit minim de 500 de lei ar fi suficient în acest scop.

„Atunci când li se cere să se poziționeze pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă < sărac >, iar 10 înseamnă < bogat >, majoritatea respondenților au tendința să se plaseze la mijlocul scalei, media răspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83. Cu toate că spre extremele scalei se poziționează mai puțin respondenți, proporția celor care se poziționează la extrema negativă (1 – sărac – 9%) este semnificativ mai ridicată decât cea a celor care se poziționează la extrema pozitivă (10 – bogat – 1%)”, susțin realizatorii cercetării.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014 pe un eșantion de 1.131 indivizi de 18 ani și peste. Eșantionul este de tip multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Studiul are o eroare maximă tolerată de +/- 2,9%.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.