IPJ Bacau: Infractionalitatea sesizata in 2016, in diminuare cu 12,9% fata de anul 2015

0

În anul 2016, activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău a avut ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

 Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, fapt pentru care la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău infracționalitatea sesizată prezintă  o diminuare cu 12,9%, față de anul 2015.

În privința criminalității contra patrimoniului, s-a înregistrat o diminuare cu 16,8% a sesizărilor de această natură: în mediul urban cu 15,3%, iar în mediul rural cu 19,3%.

Prevenirea și combaterea infracțiunilor de tâlhărie, care prin modul de comitere creează o stare de temere în rândul comunității, a reprezentat o prioritate a polițiștilor băcăuani. Astfel, urmare a acțiunilor desfășurate, aceste genuri de infracțiuni s-au diminuat cu 11,1%: în mediul urban cu 8,9% și în mediul rural cu 18,5%.

În anul 2016 s-a acționat și pe linia prevenirii infracțiunilor de înșelăciune, mai ales a celor comise prin metoda “accidentul”.

 Activitatea de prevenire a faptelor cu violenţă, care, de cele mai multe ori, se comit pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice ori al unor stări conflictuale, a fost eficientă, iar măsurile dispuse pentru combaterea şi menţinerea sub control a acestora, şi-au atins obiectivele.

Infracţiunile sesizate de natură economico-financiară s-au diminuat cu 24%, faţă de perioada similară a anului trecut.

Pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, la nivelul județului Bacău au fost aplicate 1.030 sancțiuni contravenţionale și au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 1,7 milioane lei, iar prejudiciul recuperat a fost în valoare de 2,6 milioane lei.

Comparativ cu anul 2015, criminalitatea stradală s-a diminuat cu 18,4% continuând trendul descendent înregistrat în ultimii 4 ani. Astfel, la finele anului ne situăm sub valorile înregistrate în perioada 2009 – 2015. Diminuarea criminalității stradale se manifestă la majoritatea structurilor de poliție subordonate.

Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, în urma activităților desfășurate au fost confiscate 7.823 kg articole pirotehnice, 350 kg substanțe toxice și 179 kg produse de protecție a plantelor.

În domeniul silvic au fost organizate acțiuni, în urma cărora au fost aplicate 964 sancţiuni contravenţionale.

Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, s-a dispus confiscarea a peste 2.450 m.c. material lemnos.

Pentru siguranța comunității, polițiștii de ordine publică au participat la 1.123 acțiuni preventive, au executat 4.361 controale directe, au intervenit la 16.044 solicitări la apelurile 112.

În urma activităților desfășurate, numărul accidentelor grave de circulație rutieră a scăzut cu  3,4%.  În același timp, s-a redus numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere (-21,3%) și al celor rănite grav (-7,2%).

Pe linia accesării fondurilor europene, dar și în contextul activității de cooperare internațională, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău a fost inițiată implementarea proiectului “Cooperare transnațională între autorități de aplicare a legii pentru întărire activității de prevenire și luptă împotriva fraudei cu fonduri europene acordate în domeniul agriculturii”, proiect ce se desfășoară în perioada decembrie 2016 – februarie 2018, în parteneriat cu polițiile din Bulgaria, Polonia și Republica Moldova.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.