Ionel Floroiu, vicepresedintele CJ Bacau, incompatibil pe vremea cand era consilier local. Afla de unde i se trage totul

3


Restaurantul detinut de actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Bacau, Ionel Floroiu (PSD), a servit mese fictive fotbalistilor echipei Sport Club Bacau, releva un raport de control al Inspectiei Fiscale. Raportul acopera o perioada (2011) cand Floroiu, in calitate de consilier local in Consiliul Local (CL) Bacau, era membru in structura de conducere (AGA) a societatii pe care functiona clubul de fotbal, ai carui sportivi „luau masa” la restaurantul ce functioneaza pe firma Proindom Per SRL. Aceasta din urma e detinuta, in coproprietate, de Floroiu si sotia sa, care figureaza drept administrator. Controlul Inspectiei Fiscale a mai evidentiat ca firma actualului „vice” al CJ nu are organizata contabilitate in conformitate cu activitatea „Restaurante” si ca intre Sport Club Bacau SA si Proindom Per SRL nu a existat un contract in baza caruia fotbalistii sa ia masa la respectivul restaurant (practic, fotbalistii au dejunat la negru). 

Spectrul incompatibilitatii planeaza asupra vicepresedintelui CJ Bacau, Ionel Floroiu. Problemele alesului provin din mandatul 2008-2012, cand Floroiu a activat in functia de consilier local PSD, in cadrul CL Bacau. Dupa alegerile locale din iunie 2012, alesul a trecut la CJ, unde a devenit mana dreapta a presedintelui Dragos Benea. Mai intai consilier judetean, apoi vicepresedinte al CJ Bacau.

Restaurant Del Sole FloroiuPe vremea cat a fost consilier municipal, Floroiu a fost imputernicit al CL in AGA societatii Sport Club Bacau SA, prin intermediul careia municipalitatea sustine financiar clubul de fotbal omonim (Sport Club Bacau). Din aceasta postura, Floroiu a reprezentat interesele patronatului in societate, „patronatul” fiind in acest caz municipalitatea bacauana.

Potrivit unui raport de control al Inspectiei Fiscale, in 2011, firma Proindom Per SRL, pe care functioneaza restaurantul detinut de Ionel Floroiu si sotia sa (Luminita Floroiu – vezi AICI inregistrarea firmei la Registrul Comertului), a emis catre Sport Club Bacau SA un numar de 23 de facturi, in contul unor mese servite de fotbalistii echipei in respectivul local. Facturile au o valoare totala apreciabila, pentru un restaurant de talia celui detinut de actualul vicepresedinte al CJ: peste 83.000 lei. In cadrul unui control efectuat in prima parte a lui 2012, Inspectia Fiscala a descoperit ca Sport Club Bacau SA a inregistrat, in contabilitate, in mod nejustificat facturile emise de Proindom Per SRL, in perioada ianuarie-septembrie 2011.

Conform raportului de control, intre Sport Club Bacau SA si Proindom-Per SRL nu a existat un contract in baza caruia fotbalistii sa ia masa la restaurantul lui Floroiu (foto). Ba, mai mult, evidentiaza acelasi raport, Proindom Per SRL „nu are organizata contabilitatea de gestiune conform cu activitatea de «Restaurante» activitate inscrisa in actul constitutiv, din care sa rezulte calculatia costurilor si categoriilor de cheltuieli efectuate in scopul obtinerii produselor finite, care au facut obiectul facturarii catre SC Sport Club Bacau SA, a unor «mese servite» contrar prevederilor art. 1 alin. (6) din Legea contabilitatii nr. 82/1991”. Cu alte cuvinte, firma ce administreaza restaurantul unde se presupune ca ar fi mancat fotbalistii Sport Clubului a facut nitelusa evaziune fiscala, neavand organizata contabilitatea in acord cu obiectul de activitate si cu serviciile pe care se banuieste ca le-ar fi prestat (vezi extrase din raportul de control al Inspectiei Fiscale : 1 , 2 , 3 , 4 ).

In fata inspectorilor fiscali, administratorul Proindom Per – Luminita Floroiu – s-a justificat nu notele de plata ale meselor (!), insa pentru 18 dintre facturile emise pe numele Sport Club Bacau SA lucratorii de la finante n-au gasit notele de plata aferente. Existenta asa-ziselor „mese servite” de fotbalistii Sport Club Bacau la restaurantul lui Floroiu nu a putut fi dovedita documentar in fata organelor de inspectie fiscala. Daca au mancat vreodata la localul lui Floroiu, lasa de inteles inspectorii fiscali, fotbalistii Sport Clubului au facut-o, cu certitudine, la negru.

Cireasa de pe tort: incompatibilitatea

IMG_4212Si pentru ca spiritul vadit evazionist al relatiei Proindom Per SRL – Sport Club Bacau SA nu era suficient, calitatea lui Ionel Floroiu, de consilier local imputernicit in AGA societatii Sport Club Bacau SA, il plaseaza pe actualul vicepresedinte al CJ in plina incompatibilitate. Si asta pentru ca din postura de diriguitor al destinelor Sport Club Bacau SA, firma detinuta de municipalitatea Bacau (deci societate publica), fostul consilier local si-a introdus propriul SRL in randul societatilor beneficiare de „contracte” publice. Cum in cazul Proindom Per inspectia fiscala nu a descoperit existenta unui contract cu Sport Club Bacau SA, deci a unei baze legale a transmiterii de bani publici catre Proindom Per, situatia e cu atat mai complicata.

Legea 161/2003 reglementeaza, la articolul 90 (alin.1), situatia consilierilor locali membri in structuri de conducere a unor societati publice. Astfel, articolul precizeaza ca alesii locali sau judeteni care au functii de conducere in societati cu „capital al unei unitati administrativ-teritoriale nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse (…) cu autoritatile publice locale din care fac parte”. Negru pe alb. Abordat de Bacau.NET, Floroiu a declarat ca de administrarea restaurantului se ocupa exclusiv sotia sa si ca nu cunoaste detalii privitoare la contractele derulate de Proindom Per. Vicepresedintele CJ a mai spus ca si-a dat demisia din AGA de la Sport Club Bacau SA cu putin timp inainte ca fotbalistii sa inceapa sa manance la restaurantul sau, deci starea de incompatibilitate ar fi fost evitata, conform spuselor lui Floroiu.

„Sotia este cea care s-a ocupat. Ea administreaza restaurantul, eu am alte treburi. Stiu ca s-a facut o verificare si ca ar fi fost o problema legata de TVA, dar cu Del Sole (n.r. – numele restaurantului ce functioneaza pe Proindom Per SRL) se ocupa doar sotia mea. E afacerea ei. Eu mi-am dat demisia chiar atunci din AGA, parca prin 2011, in toamna. Mi-am dat demisia ca sa evit incompatibilitatea”, a declarat Ionel Floroiu (foto) pentru Bacau.NET.

Afirmatiile fostului consilier local sunt contrazise de mai multe documente oficiale. Primul: propriile declaratii de interese din 2010 si 2011, in care Floroiu scrie cu mana sa ca este membru in AGA de la Sport Club Bacau SA (pe atunci FCM Bacau SA). Cum verificarile inspectiei fiscale au vizat facturile pe 2011, e lesne de inteles ca fostul consilier local PSD nu s-a „dezlipit” de calitatea de membru in AGA amintita, asa cum a declarat (vezi AICI declaratiile de avere si interese ale lui Floroiu pe 2010 si 2011). Al doilea rand de documente ce-l incrimineaza pe Floroiu este reprezentat de cereri de oferta inaintate de Sport Club Bacau SA firmei Proindom Per, inca din toamna lui 2010, vizand costul meniurilor ce urmau a fi servite fotbalistilor. Cum in 2010, alesul social-democrat era membru deplin in AGA de la Sport Club Bacau SA starea de incompatibilitate devine o certitudine probata cu acte oficiale, unele dintre ele asumate prin semnatura de Floroiu.

Popovici spune ca n-a fost sesizat

Legea 161/2003 mai precizeaza ca, la propunerea secretarului municipiului Bacau, prefectul ar fi trebuit sa emita ordin de constatare Popovici Ovidiu
a incetarii de drept a mandatului de ales local, in cazul consilierului gasit incompatibil. Evident, acest lucru nu s-a intamplat, secretarul nesesizand cazul de incompatibilitate in care se afla alesul PSD. Pe cale de consecinta, Ionel Floroiu si-a dus bine mersi mandatul pana la final (iunie 2012).

Ovidiu Popovici, (foto) secretarul municipiului Bacau, afirma ca n-a fost sesizat cu privire la starea de incompatibilitate a lui Floroiu. Popovici a scapat porumbelul pe gura interesandu-se daca intre Proindom Per si Sport Club Bacau SA a existat vreun contract de prestari servicii, in sensul celui interzis de lege (vezi extrasul de mai sus). Juristul a lasat de inteles ca daca n-a existat contract, n-a existat nici incompatibilitate, uitand ca inexistenta contractului nu e un factor exonerator, ci dimpotriva incriminant, in conditiile in care o societate publica a cheltuit bani publici fara acte legale, la negru.

„Nu am fost informat si nu am cunostinta despre acest caz. Trebuia sa mi se aduca la cunostinta niste aspecte, asa cum a fost si in cazul Scripat.  Din cate stiu, legea spune ca nu ai voie sa ai contract. In ziua de azi fiecare poate sa manance pe unde vrea”, a declarat Popovici.

Sport Club Bacau SA, vaca de muls a municipalitatii

Cazul de evidenta incompatibilitate a vicelui CJ a iesit la iveala din… greseala. In urma cu mai mult timp, administratorul Sport Club Bacau SA – Leonard Padureanu – a luat neinspirata decizie de a solicita Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau deducerea TVA -ului aferent meselor „mancate” de fotbalistii Sport Clubului la restaurantul lui Floroiu. Scrupulozitatea organelor fiscale a dus la controlul efectuat de Inspectia Fiscala si, de aici, la iesirea la suprafata a intregului caz. Evident, DGFP a refuzat Sport Club Bacau SA dreptul de deducere a TVA la mai multe dintre facturi, iar pe rolul Tribunalului Bacau s-a format un dosar (6825/110/2012) avand la baza o contestatie formulata de firma Primariei impotriva deciziei DGFP.

In decursul ultimilor 4 ani, Sport Club Bacau SA, firma pe care functioneaza clubul de fotbal Sport Club, a devenit o veritabila vaca de muls pentru cercul de interese tesut in jurul municipalitatii bacauane. Prin repetate majorari de capital social, Primaria a virat in conturile societatii sume astronomice, de ordinul milioanelor de euro, desi echipa Sport Club Bacau activeaza in Divizia C, al treilea esalon valoric al tarii(!). Ultima majorare de capital social aprobata de CL Bacau dateaza de la mijlocul lui martie 2013, cand alesii locali au „bagat” in conturile Sport Club Bacau SA 1,6 milioane lei. Curios, ca si cand banii n-ar fi fost de ajuns pentru o echipa de „C”, Consiliul Local a aprobat si o sponsorizare de 1,2 milioane lei acordata la sedinta din 26 aprilie 2013 Asociatiei Sport Club Bacau, detinuta de vicepresedintele organizatiei municipale a PNL, Liviu Goian. Asociatia amintita detine drepturile federative ale clubului de fotbal Sport Club Bacau. In total, echipa pastorita de apropiatii politici ai municipalitatii Bacau a obtinut, in prima parte a lui 2013, finantari publice de 2,8 milioane lei, o suma considerabila daca avem in vedere ca la mijloc e vorba de o echipa de Divizia C.

In ciuda fondurilor semnificative „varsate” de municipalitate in societatea Sport Club Bacau SA, starea financiara a acesteia e mai proasta ca oricand. Conform unei analize publicate de Bacau.NET, in 2010 firma Primariei a incheiat cu pierderi de 2,95 milioane lei, pentru ca in 2011 pierderile sa atinga valoarea de 2,77 milioane lei. In total, peste 5,5 milioane lei. Un munte de bani. In 2010, societatea contabiliza datorii de peste 3,56 milioane lei, iar in 2011 nivelul lor aproape ca s-a dublat atingand valoarea de 6,26 milioane lei. Cele 10 milioane lei datorii au fost acumulate in intervalul cand Floroiu activa, cu aplomb, in AGA societatii Sport Club Bacau SA alaturi de alti imputerniciti ai CL, liberali si social-democrati deopotriva.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

3 comentarii

  1. Desi nu vreti sa aveti contact electronic ( adresa de e-maill) va semnalez ca se fac mari magariii si se practica mari comisioane pe intabularile cadastrale la dvs. in comuna , ceia ce se reflecta la oameni in buzunar, care sunt foarte nemultumiti.(Vezi comuna Traian, Pancesti, etc )

  2. FLOROIU A FACUT MULTE INCA DE CAND ERA IN POLITIE.ABUZ DE PUTERE SE NUMESTE.A AMENINTAT O FEMEIE GRAVIDA SA NU I FACA PROCES UNUI BISNITAR,PRIETEN CU EL LA TIMPUL ACELA CARE VROIA SA I FAC PROCES PENTRU PATERNITATE

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.