Iohannis îndeamnă partidele pro-UE din Republica Moldova să formeze o coaliție majoritară

0

Șeful statului a avut, la mijlocul acestei săptămâni, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă. Klaus Iohannis a arătat că rezultatul votului de la parlamentare trimite la o formulă a puterii executive în care responsabilitatea să fie împărţită între toate partidele proeuropene. Președintele a lăsat de înțeles că accelerarea reformelor în Republica Moldova este posibilă numai dacă partidele pro-europene vor forma o alianţă şi vor guverna împreună.

johannisPotrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedinte Iohannis a menţionat în cadrul întâlnirii cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti că rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană, iar aşteptările partenerilor europeni se îndreptă ferm către respectarea misiunii date prin alegeri de cetăţenii moldoveni.

„Domnul Preşedinte Iohannis a subliniat că rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene. Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Șeful statului a arătat, de asemenea, că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană reprezintă un bun prilej pentru accelerarea reformelor structurale în Republica Moldova și că orientarea pro-europeană a țării nu trebuie subminată de luptele politice interne. „Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil”, mai precizează comunicatul citat.

Coaliția pro-UE, între liberali și comuniști

Mesajele președintelui Klaus Iohannis vin în contextul în care la Chișinău s-a profilat o alianță cu comuniștii lui Voronin a partidelor PLDM și PD, liberalii lui Mihai Ghimpu au fost înlăturați de la masa negocierilor. Situația creată în Republica Moldova a determinat cancelarul german Angela Merkel să-l trimită la Chișinău pe consilierul pe probleme de politică externă, Christoph Heusgen. Potrivit analiștilor politici din Moldova, Merkel nu poate admite o alianță cu comuniștii la Chișinău, care ar putea conduce la îndepărtarea Rep. Moldova de parcursul european convenit prin Acordul de asociere cu UE.

„După vizita consilierului lui Merkel la Chişinău declaraţiile liderilor politici s-au schimbat. Sunt convins că Angela Merkel nu putea permite o alianţă cu comuniştii într-o ţară pentru care garanta cu propria onoare. Cred că în cele din urmă vor ceda toate cele trei formaţiuni (…) Ghimpu a spus răspicat că vrea să revină la negocieri, să fie formată alianţa pro-europeană. Dar regret că aceste declaraţii nu au fost făcute pe 5 decembrie, iar acum să avem o majoritate parlamentară şi un guvern funcţional”, a declarat analistul politic Vitalie Ciobanu, citat de Adevărul.ro.

In 28 ianuarie, a aparut informatia potrivit careia Iurie Leanca este premierul desemnat al Republicii Moldova. Presedintele Nicolae Timofti a semnat, in acest sens, decretul prin care Leanca va merge sa ceara votul de incredere al Legislativului. Probleme apar in Parlament, acolo unde partidele din coalitia de guvernare (PLDM si PD) nu detin suficiente voturi pentru a investi Guvernul, fiind nevoiti sa poarte negocieri cu liberalii sau comunistii.

Cei doi presedinti ai PDM si PLDM, Marian Lupu si Vlad Filat, au semnat un acord prin care s-a constituit o alianta de guvernare in Republica Moldova, alianta numita Alianta pentru Moldova Europeana (AME). Alianta nou constituita nu are insa majoritate parlamentara, in absenta unei intelegeri cu Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu si este pusa in situatia de a apela la „solutia imorala” oferita de comunistii lui Vladimir Voronin. In conditiile in care liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a declarat ca nu va vota Executivul condus de Leanca, premierul desemnat pare sa caute sprijin in grupul liberalilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.