Învață să Recunoști și să Combați Primele Semne ale Oboselii Psihice

0

Oboseala psihică este un eveniment comun ca urmare a supra-solicitării creierului. Sarcinile copleșitoare de la locul de muncă, responsabilitățile casei, grija față de copii, efortul mintal sunt câteva dintre motivele care te fac să devii epuizat psihic. Deși la început aceste stări sunt ușor de gestionat, în timp, puterea de concentrare și memorare se reduc semnificativ.

Care sunt primele semnale care indică aparența epuizării psihice?

Oboseala psihică sau sentimentul de ‘’burn out’’ transmit în primă fază semnale subtile, dar în timp, acestea se acutizează. La început, epuizarea psihică se manifestă sub forma unor simptome fizice (oboseală resimțită în cea mai mare parte a timpului, dureri de cap, de spate sau de mușchi frecvente) ori de natură emoțională (sentimente de neputință, de îndoială, de eșec), simptome comportamentale (nevoia de a evita oamenii apropiați, amânarea, retragerea de la responsabilități, schimbarea apetitului alimentar, consumul de alcool sau droguri pentru a depăși stresul). 

Toate acestea acumulate dezvoltă nevoia de a te izola de restul lumii și încurajează o viziune negativă asupra vieții în general.

Rădăcinile și simptomele de agravare ale epuizării psihice

Oboseala psihică nu se resimte brusc, ci se infiltrează gradual. Dacă atingi un nivel foarte ridicat de stres, dacă preiei mai multe sarcini decât ai puterea să duci, te suprasoliciți, aceste obiceiuri pot genera atingerea unui punct culminant, când psihicul și corpul nu mai pot face față. Din acest moment, încep simptomele să iasă la suprafață.

Oboseala psihică permanentă poate conduce la probleme serioase de sănătate precum: depresia, bolile de inimă, bolile cronice și autoimune. Mai mult decât atât, scade performanța muncii și productivitatea, fapt care generează efecte nefaste la locul de muncă. 

Starea de apatie, izolarea și iritabilitatea îi pot afecta pe cei din jurul tău, conducând la conflicte cu aceștia. Mai mult, oboseala persistentă poate schimba viziunea asupra sarcinilor zilnice și vei percepe taskurile simple ca fiind dificile, ca urmare a motivației scăzute.

Mintea și corpul sunt destul de flexibile și au puterea de a se regenera după o perioadă de ,,cădere’’. Așa cum fizic ne putem reveni complet în urma leziunilor, la fel stau lucrurile și în privința decăderii mentale. Primul pas spre procesul de vindecare este recunoașterea stării de oboseală și faptul că aceasta ne afectează viața dacă nu e tratată din timp. 

Care sunt cele mai la îndemână ponturi pentru a te revigora psihic?

În primul rând, ai nevoie de un timp al tău pentru relaxare. Oferirea câtorva minute de pauză între taskuri, obiceiul de a petrece timp personal după muncă într-o locație liniștită, te vor ajuta să echilibrezi nivelul de stres pentru restul zilei.

Reducerea zgomotelor și diminuarea luminozității vor minimaliza distragerea atenției. Simțurile se relaxează atunci când petreci timpul într-o cameră slab luminată și liniștită. 

Așadar, folosirea dispozitivelor, precum televizorul, tableta sau telefonul, provoacă oboseală și roșeață ochilor, ducând la dureri de cap și tulburări de somn. Plimbările în natură, parc sau prin pădure la final de zi te pot ajuta să dai un ‘’refresh’’ senzorial.

Suplimentele nutritive antistres cu extracte naturale țin stresul sub control. Vitamina B12, fierul, vitamina C, acidul folic, magneziul, creatina, ginsengul și coenzima Q10 sunt elemente cruciale în producerea de energie celulară, cu proprietăți benefice pentru creier, care întăresc sistemul imunitar și stimulează puterea de concentrare.

Stabilește prioritățile. Nu toate sarcinile merită atenția maximă. Focusează-te exclusiv asupra treburilor urgente și acordă un timp separat pentru mai târziu sarcinilor care pot aștepta. Astfel, îți îmbunătățești rezultatele muncii, ai la dispoziție mai mult timp pentru chestiuni relevante pe care să le poți duce la capăt cu succes și cel mai important, te eliberezi de treburi inutile. 

Fii sincer cu tine. Atunci când pregătești agenda pentru ziua următoare, asigură-te că nu te supraaglomerezi cu sarcini pentru care nu dispui de suficient timp. Aglomerarea de angajamente provoacă stres și anxietate, care vor afecta performanța generală. 

În plus, dacă la finalul zilei observi că ai bifat tot ce ți-ai propus în agendă, te vei simți mândru și liniștit. Când rămân chestiuni pe dinafară, vei resimți vinovăție, panică și extenuare, la gândul că a doua zi se vor adăuga treburile nefăcute de azi.

Exercițiile fizice sunt cel mai la îndemână antidepresiv. Prin mișcare elimini durerile care îți acaparează corpul, atunci când stresul atinge cotele maxime. Studiile au demonstrat că, mișcarea optimizează capacitatea de concentrare, deoarece favorizează fluxul sanguin către creier. Așadar, câteva minute de mișcare zilnică îți vor îmbunătăți memoria și creativitatea.

Meditația zilnică de minimum 20 de minute poate influența starea de spirit. Studiile susțin că meditația optimizează puterea de memorare și de concentrare, precum și modul în care gestionăm nivelul crescut de stres. La fel ca și activitățile fizice, meditația este o activitate accesibilă, pe care o poți practica în orice moment al zilei. De preferat ar fi dimineața, după ce te-ai trezit sau înainte de culcare, seara.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.