Suntem educați să vedem banii ca pe un indicator al valorii personale – spune Nicoleta Druică, director regional BCR
Dacă vreți să știți care sunt greșelile financiare pe care le comitem cel mai des, cum putem economisi când veniturile nu sunt mari sau ce putem învăța despre bani de la copiii noștri, ea este omul pe care să-l întrebați. Nicoleta Druică are o experiență de aproape 30 de ani în sistemul bancar și este și profesor de educație financiară la Școala de bani BCR, cel mai amplu program de educație financiară din România.
Aveți o expriență de aproape 30 de ani în sistemul bancar. Cum apreciați că s-a schimbat comportamentul financiar al românilor de-a lungul acestor ani?
Îndrăznesc să spun că s-a transformat profund comportamentul financiar în ultimii 30 de ani, trecând de la economii precare și o cultură a economisirii conservatoare la un comportament în care consumul, creditul și investițiile joacă un rol mai important. În plus, digitalizarea și educația financiară sunt factori esențiali, care au avut impact și asupra comportamentul financiar al românilor.
În cultura noastră se fac multe glume pe seama faptului că femeile sunt cheltuitoare. Prin prisma experienței de la Școala de bani BCR, care vi se pare că este profilul financiar al româncelor?
Într-adevăr, prin intermediul atelierelor de educație financiară de la Școala de bani BCR, am avut ocazia să interacționez cu persoane preocupate de bunăstarea lor financiară. Este important de menționat că fiecare persoană este diferită și nu există de fiecare dată un „tipar”. Totuși, am putut observa în cazul femeilor că au un profil mai echilibrat și mai responsabil. Poate și pentru că noi, femeile, ne considerăm responsabile de viitorul copiilor, de educația lor și de accesul la o șansă mai bună în viață. Dar, desigur, această perspectivă vine din partea unei femei.
Pentru cineva care dorește să facă alegeri financiare mai înțelepte, care ar putea fi un prim pas?
Așa cum obișnuim noi să spunem la Școala de bani, primul pas este să devină conștient de situația financiară actuală și să își stabilească obiective clare. Acest lucru poate părea simplu, dar este esențial pentru a construi o fundație solidă pentru orice plan financiar pe termen lung. Sunt diferite instrumente în acest sens, dar cel mai simplu și la îndemâna oricui este creionul. Se notează toate veniturile și cheltuielile, se întocmește bugetul și se analizează și se ajustează constant, în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse. Ca în orice domeniu în care nu există exercițiu, la început, oricât de simplu ar părea, devine provocator când trecem la etapa de punere în practică.
Care este cel mai important lucru despre bani pe care l-ați învățat până acum, și de la cine?
În interacțiunile cu copiii și cu tinerii, jucăm un fel de joc în care aducem argumente și contraargumente pentru ceea ce putem și ceea ce nu putem cumpăra cu bani. În aceste jocuri, de fiecare dată constatăm că cele mai valoroase părți din viețile noastre, de fapt, nu pot fi cumpărate cu bani. În esență, învățăm și ne (re)amintim uneori că banii nu sunt atât de importanți precum s-ar crede.
Care este cea mai eficientă cale de a economisi pe termen lung, atunci când veniturile nu sunt foarte mari?
În acest context, economisirea pe termen lung poate părea o provocare, dar este posibil să faci progrese semnificative cu strategii bine gândite. Disciplină este cuvântul cel mai important pentru situația dată. Pașii mici, dar constanți, își vor arăta impactul mai ales pe termen lung.
Psihologii spun că suntem mai degrabă deschiși la a vorbi în public despre sex decât despre bani. De ce credeți că avem o relație atât de complicată cu banii?
În societatea noastră, în general, avem de-a face cu rușinea și stigmatizarea asociată cu „greșelile financiare”. Suntem educați să vedem banii ca pe un indicator al competenței și al valorii personale. Dacă cineva are dificultăți financiare, poate simți că este judecat sau stigmatizat, iar acest lucru îi poate împiedica dorința de a discuta despre subiect.
Noi deschidem acest subiect tocmai pentru a normaliza discuțiile despre bani și pentru a aduce un echilibru.
Mulți părinți nu știu cum să le vorbească celor mici despre bani. La ce vârstă și în ce fel credeți că ar trebui să începem primele lecții de educație financiară în familie?
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Desigur, prin joacă și jocuri, prin povești pentru vârstele mai fragede. Sunt foarte multe instrumente gratuite și la îndemana părinților curioși. De multe ori este suficient un search pe google sau de ce nu, direct pe Scoaladebani.ro.
Educația financiară în familie nu trebuie să fie o conversație formală, ci mai degrabă un proces natural, care se construiește pe măsură ce copilul crește.
Prin joacă, exemple clare și discuții deschise, copiii pot învăța să aprecieze și să gestioneze banii într-un mod responsabil. Este important să transformăm educația financiară într-o parte naturală a conversațiilor zilnice și să nu așteptăm că ei să fie „mari” pentru a discuta aceste subiecte fundamentale.
Despre ce le veți vorbi pe 22 mai celor care vor participa la evenimentul Între sine și bani, de la Bacău, unde sunteți invitată ca speaker?
Îi invităm cu drag pe concetățenii noștri la Teatrul Bacovia, joi, 22 mai, începând cu ora 18, la o discuție deschisă despre echilibru. Așa cum sugerează și numele evenimentului, vom căuta echilibrul între sine și bani. În mai toate aspectele vieții noastre noi, de fapt, căutăm acel punct de echilibru, acea zonă în care nu e despre „totul sau nimic”, ci este despre a fi bine noi, alături de familiile noastre. Și cum banii sunt parte din viețile noastre, voi povești despre ce putem face azi ca mâine să ne fie mai bine.