Interviu cu viceprimarul PNL al Bacaului, Liviu Miroseanu: Alianțe se fac și se desfac mereu. Aici, pe plan local, pe mine personal mă interesează să las ceva în urmă

Viceprimarul PNL al Bacaului, Liviu Miroseanu, a acordat un interviu pentru Bacau.net , in care a vorbit despre problemele orasului, despre situatia politica la nivel local si despre planurile PNL Bacau pana in 2024.

   

Reporter: Cum caracterizați primul an din mandatul de viceprimar? Ce ați reușit să realizați și ce vă propuneți pentru următorii trei ani?

Viceprimar: Mă văd nevoit să las caracterizările în seama altora, în special a băcăuanilor. Mereu suntem subiectivi atunci când ne ”dăm note”, avem tendința de a ne autoaprecia, poate mai mult decât este cazul. Deci, din acest punct de vedere, cred că un pic de modestie nu strică, pentru toți actorii  de pe scena publică. A fost un an nu tocmai ușor, și asta din cauza interminabilelor dispute din Consiliul Local, dispute care au culminat cu blocarea bugetului pentru mai multe luni. S-a întârziat nepermis de mult, am pierdut timp prețios, timp în care se puteau face lucruri. Din nefericire, pentru unii democrația este greșit înțeleasă, contează mai mult interesele proprii, personale sau de grup. Sunt oameni care-și închipuie că dacă blochează activitatea unui Executiv, automat cetățenii îl vor sancționa, doar că eu cred că este  taman pe dos. Oamenii văd, știu și simt cine vrea să facă bine și cine nu. Oricum, repet, am pierdut timp prețios. Pentru următorii trei ani? Este greu de expediat răspunsul în doar cîteva cuvinte. Eu și colegii mei din PNL avem mai multe proiecte pe care le-am inițiat și pe care le dorim finalizate, proiecte care vizează cam toate domeniile. Cel mai mult, însă, îmi doresc să creez o normalitate, un proiect de oraș, să spunem ce avem, ce suntem și unde vrem să ajungem. Acesta cred că este un aspect important. În ceea ce privește ce am reușit, cred că această decizie de a demola garajele și de a construi spații de moderne, cu locuri de parcare, alei, locuri de joacă a fost una bună. Oamenii au încredere că putem face , iar acesta este lucrul cel mai important.

Reporter: Cum funcționează alianța PNL –USR? Va mai funcționa după ce PNL va face un guvern cu PSD la nivel național? Ce aveți să-i reproșați primarului Viziteu?

Viceprimar: Da, trei întrebări într-una singură, de fapt. Să le luăm pe rând. Alianțe se fac și se desfac mereu. Aici, pe plan local, pe mine personal mă interesează să las ceva în urmă. Ruptura dintre  PNL și USR la nivel național nu a afectat relațiile pe plan local. Nici nu le-a deteriorat, nici nu le-a îmbunătățit, pentru că, dincolo de București, în Bacău avem problemele locale. Vom vedea ce se va întâmpla, dar aceasta este situația acum. La fel ca și ipoteza în care PNL va construi un guvern cu PSD. Reproșuri la adresa primarului? Cred doar că mi-aș dori o mai bună comunicare, pentru că nu ar trebui să alergăm pe culoare diferite, să ne adjudecăm idei care nu sunt ale noastre. În fine, cred că este și o chestiune de caracter pe care, însă, nu vreau să o comentez.

Reporter: Era necesară alianța cu Pro România pentru majoritate? Ar fi trebuit găsite alte soluții?

Viceprimar: Pe niciun document oficial nu veți găsi vreo semnătură de-a mea, în calitate de viceprimar și lider al consilierilor locali, care să parafeze această alianță. În septembrie 2020 ne-am luptat cu actualul președinte al Pro România, fostul primar Cosmin Necula, ori din acest punct de vedere pare contradictorie orice înțelegere, orice alianță. Cred că la această întrebare ar trebui să vă răspundă cei care au încheiat o alianță  cu Pro România, în niciun caz eu și PNL Bacău.

Reporter: Care sunt proiectele PNL pentru municipiul Bacău până în 2024?

Viceprimar: În primul rând finalizarea acestui proiect cu locurile de parcare rezidențiale. Este important ca fiecare să aibă un loc de parcare al său, lucru care poate fi realizat nu doar prin demolarea garajelor, ci prin o mai bună administrare a domeniului public. Cred foarte mult în acest proiect și vă asigur că vom reuși în această direcție. Apoi, îmi doresc modernizarea a cât mai multor străzi din oraș. Încă avem cartiere cu străzi balastate, fără canalizare, fără trotuare. Din acest punct de vedere am făcut un pas important prin depunerea unor proiecte ce urmează să primească finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, suntem pe drumul cel bun, mai ales dacă, începând cu anul viitor, și majoritatea din Consiliul Local va înțelege să aloce mai multe fonduri pentru această activitate. Recunoașterea performaței, într-un eveniment cum este ”Gala Învățământului Băcăuan-Solomon Marcus” devine o necesitate, centrele medicale de permanență, mai ales în această perioadă sensibilă din punct de vedere sanitar, taxe și impozite scăzute, dar plătite de toată lumea, lista poate continua, să știți, nu o putem expedia în câteva cuvinte.  

Reporter: Care sunt principalele 3 probleme ale municipiului Bacău care ar trebui rezolvate cât mai repede?

Viceprimar: Vorbiți de trei? Sunt mai multe, vă asigur. Dar am să vă dau ca exemplu o singură problemă majoră care, odată rezolvată, poate că nu ar mai trebui să vorbim de celelalte: stoparea exodului, a migrației, în special a tinerilor către vestul Europei, chiar și către vestul României. Când vom reuși să-i determinăm pe tineri să nu mai plece și nu numai pe ei, ci in general, forța de muncă, atunci vom fi rezolvat multe dintre problemele existente: criza apei, infrastructura precară, lipsa locurilor de muncă, slaba încredere în autoritățile statului etc.

Reporter: Luați în considerare să candidați pentru  fotoliul de primar în 2024?

Viceprimar: Este prematur să vă răspund la această întrebare. Deocamdată sunt viceprimar, vreau să-mi fac treaba cât mai bine și apoi discutăm .

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here