Presedintele Chimcomplex, Stefan Vuza, a vorbit intr-un interviu Forbes despre crizele economice, despre cum a facut fata provocarilor si a dat o serie de sfaturi tinerilor antreprenori. Interviul a fost publicat de revista Forbes.
Unul dintre subiectele aflate în dezbaterea mediului economic este diferenţa de tratament între capitalul autohton şi capitalul străin. Cum percepeţi dumneavoastră această diferenţă de tratament?
Ca antreprenor în România se trăiește cu un efort de 3 ori mai mare decât în orice altă țară europeană! Dar cu toate acestea sunt vremuri absolut benefice pentru țară.
Ni se pare că sistemul este prea vast ca să-l schimbăm, însă noi suntem problema. Noi trebuie să ne schimbăm întâi. Haideți să începem cu noi, chiar dacă vom avea probleme. Trebuie să fim în sfârșit profesioniști și să ne asumăm că o să o încasăm de la cei pasivi din jur. O să fim refuzați, vom primi vorbe grele, chiar ură, de la ceilalți care nu vor să se schimbe! Însă numai așa putem să ajutăm real sistemul și să obținem schimbarea!
Care sunt cele mai importante lecții de afaceri pe care le-ați învățat pe parcursul carierei dumneavoastră sau pe timpul crizelor?
În criza din 2008 toți au ales să protejeze ce aveau. Eu am ales să mă distanțez ca să văd lucrurile din exterior. Chiar dacă am pierdut jumătate din companie, cu ceea ce am învățat am făcut apoi, din ce a rămas, o companie de 10 ori mai mare. A fost un pas înapoi pentru un salt peste prăpastie!
În criza din 2020 am ales să nu mă opun curentului accelerării tendințelor date de covid. Alții au ales instinctual să își protejeze ce aveau și să aștepte. Eu am accelerat aplicarea schimbărilor și am luat credite pentru necunoscut. Dar în final eu voi ajunge pe nivelul următor și alții vor rămâne pe loc!
Ce îi sfătuiți pe tinerii antreprenori?
Geniile sunt înlăturate de societate! Ce e de făcut? Să pari prost uneori! Să greșești banal și intenționat!
Acolo unde există integritate va exista și încredere! Acolo unde există încrederea va exista o atmosferă propice succesului!
Oamenii cred că inteligența înseamnă să observi lucruri relevante, ori în lumea complexă de astăzi, inteligența constă în știința de a ignora informațiile sau lucrurile care sunt irelevante și mai ales cele false.
Cine este Stefan Vuza
De când și-a înființat propria companie în urmă cu 28 de ani, Ștefan Vuza a continuat să dezvolte afaceri de succes în industrie. Fondator al SCR GRUP, a crescut sistematic și s-a îndrăgostit de Chimcomplex, o companie chimică românească cu tradiție. După cumpărarea sa, visul său a fost să reînvie industria chimică din România, iar în 2018 a achiziționat activele Oltchim. Pas cu pas a construit în industria chimică românească un colos – Grupul CRC (Compania Română de Chimiei) format astăzi din 18 companii. Dl. Vuza conduce Chimcomplex S.A. Borzești din 2018 din poziția de Președinte.
Acesta pune accent pe inovație: în produse și aplicații noi pentru reducerea amprentei ecologice, dar și în proiecte vizionare pentru realizarea Pactului Verde.
Este absolvent al Școlii Militare și ASE – Relații Economice Internaționale; Finanțe – Bănci și licențiat în Științe Juridice la Facultatea de Drept – Universitatea București. Are 3 mastere în: Tranzacții Economice Internaționale, Psihologie Industrială și Organizațională și Științe Politice și un doctorat în economie la Universitatea Babeș Bolyai, Cluj – Napoca.
Este un iubitor de munte, pasionat de Lego și filantrop care nu obosește niciodată să transforme ideile în realitate.
Citeste interviul integral pe Forbes.ro
Interviu cu persoana care a falimentat combinate mari în România laudatil …
bine zis