Interviu cu presedintele Consiliului Judetean Bacau, Valentin Ivancea: „Ne vom lupta ca Guvernul sa reporneasca motoarele A13, oprite de USR la Transporturi”

1

Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Valentin Ivancea, a acordat un interviu pentru Bacau.net, in care a vorbit despre realizarile din primul an de mandat, despre proiectele de viitor dar si despre relatia cu Primaria Bacau.

De asemenea, Ivancea a explicat de ce Autostrada A13 Bacau – Brasov este cel mai important proiect pentru Bacau si pentru zona Moldovei.

Reporter: Cum caracterizați primul an de mandat în fruntea CJ Bacău ? Care sunt principalele realizări ?

Presedinte CJ: A fost un an plin, în care criza sanitară începută în 2020 a continuat să-și facă simțite efectele negative, cu urmări pe care le vedem cu toții în viața de zi cu zi. În ciuda acestui flagel, am căutat ca proiectele pe care Consiliul Județean le are în implementare să-și urmeze cursul normal – ba chiar să creștem ritmul pe unele lucrări, îndeosebi pe zona de infrastructură rutieră. Voi rămâne consecvent în urmărirea acestui obiectiv, chiar dacă vorbim de proiecte complexe, a căror realizare nu se poate face de azi, pe mâine. Însă, am încredere că investițiile CJ sunt pe drumul cel bun. Printre cele mai importante obiective se numără:

➡️ lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene;

➡️ echipamentele și utilajele de intervenție achiziționate pentru Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău;

➡️ extinderea UPU și construirea Heliportului;

➡️ extinderea secției Radioterapie și achiziționarea celui de-al doilea accelerator de particule;

➡️ parteneriatele medicale încheiate cu spitalele Onești, Moinești și Buhuși;

➡️ semnarea contractului de finanțare de peste 470 milioane euro, prin care vom realiza investiții în 41 de comunități din județul Bacău în sistemele de apă și canalizare;

➡️ stația de demanganizare și reabilitarea celor 93 de puțuri de captare prin care vom reuși să oferim municipiului Bacău o sursă alternativă de alimentare cu apă;

➡️ stația de tratare a apei Cărăboaia, de serviciile căreia vor beneficia peste 200.000 de locuitori din comunitățile de pe Valea Trotușului;

➡️ „Bacău – Smart County” – portal on-line al județului.

Reporter: Care sunt proiectele pe termen mediu și lung, derulate de CJ Bacău, până în 2024?

Presedinte CJ : Implementarea aplicației POIM, de peste 470 milioane euro, în sistemul județean de apă/canalizare este, fără îndoială, cea mai importantă provocare administrativă la care trebuie să răspundă cele 41 de unități administrativ-teritoriale, asociate în cadrul ADIB, care beneficiază de respectivele investiții. Este un proiect-far, cea mai importantă investiție derulată în județul Bacău de la Revoluție încoace, a cărui implementare – dată fiind anvergura indiscutabilă a proiectului – va depăși, cel mai probabil, borna lui 2024. Nu mai puțin important e și domeniul medical unde, prin investițiile de la Spitalul Județean de Urgență, urmărim să creștem calitatea actului medical, dar și consolidarea rezilienței unității sanitare astfel încât viitoare crize sanitare să găsească SJU pregătit la toate capitolele.

Din păcate, propunerile de investiții pe care le-am înaintat guvernului, în 2020, nu au fost reținute în PNRR, însă obiectivul de a face din SJU un pivot al sistemului medical din județ nu-l vom abandona. În acest sens, aș enumera drept priorități investiționale modernizarea blocului operator, pentru care – în 2020 – parlamentarii PSD au cerut alocări din bugetul național, însă solicitarea le-a fost respinsă, respectiv digitalizarea SJU, securizarea cibernetică a spitalului, precum și implementarea unui sistem modern de protecție la incendii.

Reporter: Cum funcționează relația dintre CJ și Primăria Bacău?

Presedinte CJ : Cu sincope, departe de cum cred eu că ar trebui să fie o relație administrativă eficientă, bazată pe cooperare în vederea atingerii unor obiective și rezultate palpabile. În opinia mea, funcțiile de conducere din administrația publică locală sunt cuantificabile, în sensul că activitatea este concret măsurabilă în ceea ce lăsăm în urma noastră și asta trebuie să ne ghideze toți pașii. Din păcate, actuala conducere a municipalității a rămas captiva unei retorici politicianiste, probabil din nevoia de a masca – prin zgomotul produs – lipsa de rezultate după primul an de mandat. Degeaba umplu Facebook-ul cu postări sau lansează săgeți înveninate spre adversarii politici, dacă cei din conducerea Primăriei nu fac nimic concret pentru a dezvolta municipiul Bacău, pentru a crește calitatea vieții în oraș și a realiza investițiile de care este nevoie. Băcăuanii au așteptări concrete, iar vorbăria goală nu cred că face parte din aceste așteptări. Din păcate, când ești prizonierul unor războaie imaginare pe Facebook, așa cum este actualul primar, e greu să vorbim de colaborare în adevăratul sens al cuvântului. Am văzut, însă, că dl. Viziteu colaborează foarte bine cu fostul primar, pe care l-a ponegrit zilnic în campania electorală, numindu-l în fel și chip, chiar „cel mai slab primar al Bacăului”. Acum, „cel mai slab primar” e bun de colaborator.

Reporter: Pe lângă aeroport, centură, Bacăul are nevoie de autostradă pentru o dezvoltare pe termen lung – de o legătură între Moldova și Transilvania. Credeți că un guvern PSD-PNL va găsi soluții pentru finanțarea A13 ?

Presedinte CJ : Orice guvern, nu doar guvernul PSD-PNL-UDMR, ar fi trebuit să găsească soluții și să finanțeze traversarea Carpaților printr-o autostradă care să lege Moldova de Transilvania. Din păcate, așa cum am citit chiar într-un material publicat de dvs., fosta guvernare PNL-USR a bătut pasul pe loc cu proiectul autostrăzii A13 Bacău – Onești – Brașov, temporizându-l nepermis. USR a avut pe mână Ministerul Transporturilor și cred că acolo a fost, de fapt, principalul focar de dezinteres.

Mie mi-a fost clar, inclusiv de la așa-zisele consultări pe PNRR, că Moldova e marginalizată deliberat și că USR are ca obiectiv izolarea acestei provincii istorice de restul țării. Nu mă feresc să spun asta.

În rest, am văzut un vilegiaturism al celor de la USR pe la proiectele guvernării PSD, 2017 – 2019 – centura municipiului Bacău, podul peste Dunăre de la Brăila, drumul expres Craiova – Pitești etc. Ei nu au produs nimic concret, decât stagnare, așa cum am văzut că s-a întâmplat și cu A13.

Sigur că această autostradă rămâne obiectivul cardinal al PSD Bacău, așa cum el a fost deja enunțat de conducerea organizației, încă din decembrie 2019. Ne vom lupta ca guvernul PSD – PNL – UDMR să repornească motoarele A13, oprite cât USR a fost la Transporturi, și să materializăm acest proiect de infrastructură pentru că e cea mai fezabilă soluție de autostradă între Moldova și Transilvania. Dacă e vreo autostradă care să se facă, atunci aceasta este.

Reporter : În afară de proiectele majore de infrastructură, ce-i lipsește județului Bacău pentru a se dezvolta ?

Presedinte CJ : Nu cred că județul Bacău este subdezvoltat sau, ca să reformulez, cred că în general împărtășește același tip de probleme cu care se confruntă toate județele din Moldova, până nu demult cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană: depopulare, îmbătrânirea accentuată a populației de la sate, lipsa forței de muncă etc. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc un reviriment în zona agriculturii, domeniu cheie în care județul Bacău are câțiva actori de anvergură. Oricum am da-o, e clar că nu putem concepe dezvoltarea județului Bacău și a Moldovei fără o autostradă care să le lege de vestul țării. Cred că asta e carența cea mai notabilă, având în considerare că aeroportul și centura sunt realizate, iar rețeaua de drumuri județene este în modernizare accelerată.

Reporter : Vă gândiți la un al doilea mandat de președinte CJ Bacău ?

Presedinte CJ : Există proiecte pe care le doresc duse la bun sfârșit, iar pentru a împlini acest deziderat probabil că îmi va trebui un al doilea mandat. Nu sunt genul care să nu meargă până la capăt sau să lase lucrurile la jumătate, neterminate. Însă, înainte de orice aspirație politică, cred că sănătatea e lucrul cel mai de preț, mai ales în această perioadă de criză sanitară prelungită. Ca atare, îmi doresc în primul rând sănătate, lucru pe care-l doresc și băcăuanilor, cu toată sinceritatea.

Reporter : Un mesaj pentru băcăuani, după primul an de mandat

Presedinte CJ : Să vadă în Consiliul Județean un partener loial și deschis, și să aibă încredere că împreună vom trece peste toate vicisitudinile. Știu că este o perioadă plină de incertitudini și anxietăți, însă am convingerea că vremurile bune vor reveni, iar viața se va întoarce la normal.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. „…USR are ca obiectiv izolarea acestei provincii istorice de restul țării. Nu mă feresc să spun asta.”
    Antimoldovenii astia de la USR care ne-au izolat sau era cat pe aci sa ne izoleze, in cele cateva luni de guvernare, de restul tarii. Provincia aceasta pe care PSD, care a fost in majoritatea timpului [in diversele sale forme si aliante] la guvernarea Romaniei si a judetelor si localitatilor acestei provincii, a dus-o, nu ma feresc sa spun, pe cele mai inalte culmi ale progresului. Probabil dl. presedinte al CJ se bazeaza pe faptul ca multi dintre cei carora li se adreseaza nu stiu ca avem in derulare un contract semnat in mai 2020 pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru A13 care se afla in executie cu termen la inceput de 2023 cand va trebui predata documentatia. Ce anume mai exact a blocat USR? Ca sa stim si noi sa ii tragem la raspundere.
    Societatea civila avea acces pana de curand la sedintele de progres dintre antrprenor si CANIR pentru proiectele care privesc Moldova dar acest lucru „s-a rezolvat” de curand. Probabil ca sa ne poata spune ei, domnii politicieni „ce se intampla si cine blocheaza”. Ca daca ne folosim noi de mintea si simturile proprii, acestea ar putea, cine stie, chiar sa ne minta.
    „Eu, familia mea, de la patuzsopt… luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă… si eu mă-nţeledzi tocmai acuma să remâi pe dinafară…”

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.