Presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, impreuna cu deputatul PSD de Bacau, Ana Catauta, au avut o intalnire cu ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, pe tema Spitalului Municipal. Ivancea a precizat ca la spital lucrarile continua in ritm alert insa trebuie cautata o solutie pentru intrarea in circuitul medical a acestui imobil. Presedintele CJ Bacau spune ca cea mai buna varianta ar fi complementarizarea clădirii fostului Spital Municipal cu Spitalul Județean de Urgență :
„Împreună cu Ana Cătăuță– deputat PSD Bacău, am avut astăzi, la București, o întâlnire cu domnul Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății în cadrul căreia i-am prezentat situația clădirii „Spital Municipal” din mun. Bacău. Înființarea acestuia a fost aprobată prin HG nr. 470/26.05.2005, dar unitatea spitalicească nu a funcționat niciodată. Mai mult, spitalul a fost desființat în timpul guvernului Orban (2020), care a evidențiat că activitatea medicală în municipiul Bacău a fost asigurată, tot timpul, de Spitalul Județean de Urgență în curtea căruia a fost deschis şantierul de la clădirea „Spital Municipal”. Discuția cu dl. ministru Rafila a vizat degajarea unei soluții pentru intrarea în circuitul medical a acestui imobil, pornind de la legislația în vigoare şi de la exigențele medico-sanitare la ordinea zilei.
Singura variantă viabilă, prin care putem finaliza integral lucrările la acest pavilion medical, este integrarea clădirii fostului Spital Municipal, aparținând Consiliului Local Bacău, cu Spitalul Județean de Urgență, într-o singură unitate sanitară care să funcționeze în conformitate cu studiul realizat de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București.
Am inițiat acest demers astfel încât serviciile medicale spitalicești la nivelul municipiului, respectiv județului, să fie prestate eficient atât din punctul de vedere al resurselor disponibile, cât și din punctul de vedere al capacității de răspuns. În acest sens, am adresat Ministerului Sănătății solicitarea comună a Consiliului Județean și a Municipiului Bacău în vederea avizării unei noi structuri organizatorice, rezultată prin complementarizarea clădirii fostului Spital Municipal cu Spitalul Județean de Urgență, cel mai important spital din județ.
La finalizarea construcției sale, clădirea fostului Spital Municipal trebuie să intre în totalitate în circuitul medical, astfel încât să putem extinde capacitatea de tratare pentru pacienți și implicit, să îmbunătățim condițiile în care se desfășoară serviciile sanitare. Pentru o mai bună funcționalitate, urmărim relocarea unor secții în noua clădire și reorganizarea spațiilor astfel eliberate din cadrul SJU Bacău. Terminarea lucrărilor de la şantierul clădirii „Spital Municipal” este fundamentală şi reprezintă un pas decisiv pentru valorificarea imobilului, care vine în completarea investițiilor semnificative derulate de CJ Bacău în infrastructura medicală a județului.” a declarat Valentin Ivancea, presedintele CJ Bacau
Prefectul de Bacau, Lucian Bogdanel, a subliniat ca nu exista alta solutie decat complementarizarea SJU Bacau cu cladirea Spitalului Municipal, astfel incat cele doua corpuri sa formeze o unitate medicala complexa, utila atat pentru cetatenii din municipiu cat si pentru cei din judet :
„După 15 ani de „telenovelă” – timp în care a și fost desființat ca unitate medicală – șantierul de la clădirea „Spital Municipal” vede luminița de la capătul tunelului: mai exact, perspectiva ca lucrările să fie terminate, (și) cu suportul Ministerului Sănătății, în condițiile în care acest imobil cu destinație medicală va fi transformat în „pavilion municipal” al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău.
De altfel, complementarizarea SJU și a clădirii „Spital Municipal” este un principiu fundamental dictat de studiul elaborat sub egida Școlii Naționale de Management Sanitar și însușit, prin hotărâre, atât de Consiliul Local, cât și de Consiliul Județean. Altă soluție rezonabilă nu există, un scenariu alternativ nefiind altceva decât pură improvizație, o încropeală administrativă.
Având în vedere că, în urmă cu doi ani, Spitalul Municipal a fost desființat ca entitate juridică de către guvernul Orban – prin HG nr. 597/31 iulie 2020 – „unificarea” SJU cu imobilul fostului spital nu poate fi decât o formalitate administrativă, fără impedimente legale majore.Să nu uităm că SJU și clădirea „Spital Municipal” sunt despărțite de mai puțin de 100 m, iar cei care – în urmă cu 15 ani – au gândit că Primăria poate construi pe datorie, amanetând viitorul băcăuanilor, un spital concurent pentru SJU pot consemna falimentul propriei lor inițiative găunoase, costisitoare și sortite de la bun început eșecului.
Pe de altă parte, Consiliul Județean reprezintă garanția că – odată reîncepute – lucrările la clădirea „Spital Municipal” vor fi finalizate, mai ales că în ultimii ani CJ a derulat mai multe parteneriate de succes cu spitale din județ, a căror modernizare a fost substanțial sprijinită de conducerea instituției. Dincolo de orice ambiții, mai mult sau mai puțin justificate, șantierul de la clădirea „Spital Municipal” trebuie terminat: după 15 ani de chinuri ale facerii, fără ca vreun băcăuan să fi fost vreodată tratat aici, imobilul – integrat SJU Bacău – poate servi, în sfârșit, scopului medical pentru care a fost construit.” a precizat prefectul Bogdanel