Inspectorii ITM Bacau au verificat angajatorii cu privire la masurile aplicate in perioada de canicula


De la inceputul perioadei caniculare, sfarsitul lunii iunie pana la aceasta data, inspectorii de munca din cadrul Compartimentului control securitate si sanatate in munca au verificat peste 60 de societati comerciale din judet din punct de vedere al  respectarii prevederilor Ordonantei 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Practic toate actiunile de verificare au inclus si aspectele care tin de protectia salariatilor pe perioade cu temperaturi extreme.

Prin temperaturi extreme , in sensul Ordonantei 99/2000 se inteleg temperaturi care depasesc 37grade C sau indice de confort termic (temperatura – umiditate) mare, conditii anuntate de Administratia Nationala de Meteorologie.

Conform OG 99/2000 angajatorii sunt obligati sa ia urmatoarele masuri pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor:

  • asigurarea a 2-4 litri de apa
  • asigurarea echipamentului individual de protectie
  • asigurarea de dusuri
  • reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice
  • asigurarea ventilatiei la locurile de munca
  • alternarea efortului dinamic cu cel static
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite , cu curenti de aer.

In cazul in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii vor lua masuri de reducerea timpului de lucru sau esalonarea acestuia pe doua perioade ale zilei. Practic,  in judetul Bacau, au fost doua saptamani cu temperaturi extreme , asa cum sunt ele definite de actul normativ.

In urma veificarilor efectuate de inspectorii ITM in perioada 22.06.2022 pa pe 08.07.2022 (perioada in care au fost indeplinite conditiile din ordonanta , conform informarilor ANM) au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale , 2 avertismente si o amenda in valoare de 2500 lei.

Si in  perioada urmatoare toate actiunile de control derulate de inspectorii Compartimentului control securitate si sanatate in munca vor avea printre celelalte obiective si verificarea masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.” a transmis ITM Bacau

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.