Inspectorii ITM Bacău au aplicat amenzi de peste 400 mii de lei, în luna februarie. Ce nereguli au găsit

0

În luna februarie, inspectorii ITM au controlat 219 de angajatori și au aplicat 48 amenzi, totalizând 413.800 lei.

Corpulde control relaţii de muncă au verificat 118 de angajatori la care lucrau 7.855 de salariați. Au fost aplicate 45 sancţiuni contravenţionale, din care 23 avertismente și 22 amenzi  în valoare totală de 196.800 lei.

Astfel, au fost depistați 7 angajatori care practicau muncă fără forme legale (9 persoane), fiind aplicate 7 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 170.000 lei.

Din cele 7 societati comerciale sanctionate 4 au primit persoane la munca fara a le incheia contract individual de munca, 1 firma a fost sanctionata pentru ca primit la muncă persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, 1 firma a fost sanctionata pentru ca a primit la munca salariaţi în perioada în care aceştia au contractul individual de muncă suspendat si 1 firma a fost sanctionata pentru ca a primit la munca salariaţi cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara; 
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi  101 agenţi economici. Pentru cele 135 de neconformităţile depistate au fost aplicate 26 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 217.000 lei și 109 avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 12 comunicari de evenimente toate soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare 
  • lipsa control medical 
  • neintocmire plan de prevenire si protectie 
  • echipamente de munca necorespunzatoare 

Pe parcursul lunii februarie, au fost inregistrate 46 sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor, in numar de 34 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la: concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.