Incepand de vineri, nu se mai colecteaza gunoiul in Onesti. Ce spune primarul Gnatiuc

Criza gunoiului afecteaza majoritatea localitatilor din judetul Bacau. In Onesti, de vineri, 25 ianuarie, nu se mai colecteaza gunoiul. S-a ajuns la aceasta situatie din cauza datoriilor pe care le inregistreaza UAT-urile din judet catre ADIS, respectiv Romprest si Ecosud.

Compania EcoSud, cea care administreaza groapa de gunoi, a blocat vineri accesul masinilor de salubrizare. Ecosud refuza sa mai primeasca masinile cu deseuri din cauza datoriilor adunate.

Localitatile care au datorii catre Ecosud trebuie sa achite banii la ADIS. Problema este ca ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău ) are conturile blocate de executorul judecatoresc al Romprest, operatorul de colectare si transport deseuri ce deserveste 65 UAT-uri (localitati) din Jud. Bacau.

Ce spune primarul din Onesti

„Mă simt nevoit să fac câteva precizări în legătură cu acest subiect care ne afectează pe toți. Municipiul Oneşti se află pe locurile fruntașe în ceea ce privește plata obligaţiilor către Adis Bacău pentru serviciile prestate și, implicit, către S.C. ROMPREST S.A. și S.C. ECO SUD S.A., fapt remarcat și de reprezentanții ADIS prezenți la mai multe ședințe ale Consiliului Local Oneşti, în care au subliniat că municipiul Oneşti este un partener serios care își achită obligațiile la timp.

Această presupusă datorie a municipiului Oneşti reiese, în principal, din faptul că în contractul inițial dintre ADIS și UAT Oneşti sunt trecuți ca beneficiari ai acestui serviciu de colectare a gunoiului 36 000 de persoane, însă, în prezent, sunt declarate, înregistrate şi beneficiază în mod real de serviciul de salubritate aproximativ 27 000 de persoane. Astfel, ADIS și implicit societățile S.C. ROMPREST S.A. și S.C. ECO SUD S.A. ne înștiințează în mod repetat că plățile trebuie să se facă ținând cont de numărul persoanelor din contract, adică 36.000, in condițiile in care sumele încasate de UAT Onești de la populație pentru serviciile de salubrizare au fost virate in totalitate către ADIS.

Pe de altă parte, în ultimul raport al Curții de Conturi, UAT-ului Oneşti i se trasează ca măsură să recupereze banii pe diferența dintre 27000 de beneficiari reali și 36000 de persoane menţionate în contract. Ca urmare, UAT Oneşti a acționat ADIS Bacău în instanță pentru recuperarea diferenței de bani achitată în primele luni de la intrarea în vigoare a contractului la nivelul a 36.000 de persoane.

Menționez că această criză nu poate fi rezolvată în câteva zile și consider că o modalitate pentru ieșirea din impas ar fi implicarea atât a decidenților județeni, cât și a Guvernului. Îi asigur pe toți oneștenii că voi întreprinde toate măsurile necesare pentru revenirea la normal a acestei situații.” a declarat primarul orasului Onesti, Nicolae Gnatiuc

Lasa un comentariu

1 comentariu

  1. cand va dati cocosi primari explicati la toti prostii ca onestiul are ” aproape 60000 de locuitori ” da cand e si de platit dati din colt in colt , prostia se plateste tata ! Apropo , la ce va trebuie ANL noi intr-un oras depopulat ? este ca suna a prostie?

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here